President Mugabe ontslaat potentiële opvolger

De 93-jarige leider van Zimbabwe verwijt zijn vicepresident Mnangagwa een gebrek aan loyaliteit.

Emmerson Mnangagwa op archiefbeeld.
Emmerson Mnangagwa op archiefbeeld. Foto Jekesai Njikizana/AFP

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft vicepresident Emmerson Mnangagwa de laan uitgestuurd. Het voormalig hoofd van de Zimbabweaanse inlichtingendienst wordt door de president beschuldigd van een gebrek aan loyaliteit, zo schrijft persbureau Reuters.

“De vicepresident heeft zich continu onbetrouwbaar en respectloos gedragen”, liet de Zimbabweaanse minister van informatie Simon Khaya Moyo maandag namens Mugabe weten. “Het was duidelijk geworden dat zijn gedrag bij het vervullen van zijn taken niet in overeenstemming was met zijn officiële verantwoordelijkheden.”

Opvolger Mugabe

Mnangagwa wordt gezien als een van de belangrijkste kandidaten om Mugabe op te volgen. De huidige president is al sinds 1980 aan de macht. Mnangagwa was aanvoerder van de beruchte Vijfde Brigade die in de jaren tachtig een dreigende opstand in de zuidelijke provincies van Matabeleland neersloeg. Daarbij kwamen ongeveer twintigduizend mensen om het leven.

Lees ook: Mugabe wil nog een termijn als president Zimbabwe

Vorig jaar nog zei Mugabe een volgende termijn te ambiëren, maar de vraag is of de oude leider de verkiezingen van 2018 haalt. De Zimbabwaan verkeert in slechte conditie en laat tegenwoordig veel van zijn openbare optredens over aan zijn vrouw Grace. Hoewel Mnangagwa wordt gezien als de favoriet van de generaals, lijkt zijn ontslag een poging om de kansen op het presidentschap van Grace Mugabe te vergroten.

Lees ook: ‘Gucci’ Grace Mugabe neemt het op tegen de generaals

“Mnangagwa’s belangrijkste obstakel op weg naar het presidentschap is Mugabe’s echtgenote”, schreef NRC-correspondent Bram Vermeulen eerder. Zo viel de 93-jarige leider afgelopen zomer bij monde van zijn vrouw de generaals aan die hem eerder nog aan verschillende verkiezingsoverwinningen hielpen. Daarover stelt Vermeulen:

“Mugabe’s directe aanval op de bemoeienis van de generaals wordt in Zimbabwe uitgelegd als steun van de president voor de ambities van Grace. Met hulp van zijn vrouw zou Mugabe over zijn graf kunnen blijven regeren. Zoals Grace begin dit jaar zei: „Als God op een dag besluit dat Mugabe doodgaat, dan zal zijn lijk op het stembiljet staan. Mensen zullen voor het lijk Mugabe stemmen.””