‘Precies de goede plek om te schieten’

Kelly Kutterik wint met ‘Jager’ de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van oktober, met het thema ‘Herfst’

Jager
Jager Kelly Kutterik

„Dit is een van de jagers uit mijn vaders groepje, tijdens de jacht op vossen bij ons in het bos”, zegt Kelly Kutterik (26) uit Almelo. „De foto was een beetje een toevalstreffer. Ik stond achter de jager; dat moet altijd, in verband met het geweer. Mijn vader is jachtopziener; ik ga al jaren met hem mee op jacht, dus ik weet onderhand wel waar ik wel en niet kan lopen. Ik stond hier precies op de goede plek om te schieten.”

Nou ja, met haar camera dan, om de foto te maken waarmee ze winnaar is geworden van de publieksprijs van de maand oktober. Het thema was ‘Herfst’, juist de periode dat Kelly veel in de natuur te vinden is. „Dan beginnen er weer steeds meer jachtdagen te komen. Vroeger ging ik ook altijd mee ‘kloppen’: met een stok tegen de bomen slaan om het wild uit het bos te jagen. Maar dat doe ik niet meer. Sinds anderhalf jaar neem ik de camera mee en daar heb ik dan m’n handen vol aan.”

Reekalveren

Er zitten ook veel reeën in de buurt. Soms worden die afgeschoten, maar vaak ook niet. Integendeel. Al sinds jaar en dag redt Kelly in het voorjaar jonge reeën van een akelige dood. „Die kalveren zijn dan net geboren en liggen in het hoge gras van de weilanden. Als de boeren dan met die grote machines gaan maaien, gaan ze er vol overheen. Die beesten staan uit zichzelf niet op, die denken juist dat ze in het gras kunnen schuilen.”

Voordat de boeren gaan maaien, bellen ze de vader van Kelly. Vervolgens gaat de hele familie – vader, moeder, Kelly, haar zus en twee broers – op zoek naar de kalveren. „Je moet goed opletten met verplaatsen, want als je ze aanraakt zit er een mensengeur aan en dan wil de moeder ze niet meer.” Dus pakken ze de beesten met gras en al op en dragen ze naar een veilige plek in de buurt. En maakt Kelly er snel een foto van.

De Almelose, die naast haar baan als kamermeisje in een hotel een gastouderschap-opleiding volgt, leerde op verschillende fotografiecursussen waar al die knoppen op de camera toe dienden. En ging er vervolgens zelf mee experimenteren. Sindsdien is de camera haar beste vriend. Hij gaat mee de natuur in, maar vergezelt haar ook bij een andere hobby: motorraces kijken.

„Ik ga elk jaar met m’n vader naar de TT in Assen. Afgelopen keer voor het eerst met de camera. Ik weet het, het is ongeveer het tegenovergestelde van de rust in het bos. Maar geweldig, die motoren, die sfeer.” Valentino Rossi op jacht naar goud. „Precies. En als je daar van zo dichtbij foto’s van kan maken, is dat wel heel gaaf, natuurlijk.”

U kunt uw foto’s met het thema ‘Grenzen’ inzenden tot vrijdag 1 december 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.

Op dinsdag 14 november zal de jurering van de inzendingen van oktober live plaatsvinden tijdens de jaarlijkse NRC Fotografieavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.