Pakketbezorging redt omzet PostNL

Het aantal bezorgde pakketten steeg met bijna een kwart, terwijl het volume van de postbezorging opnieuw flink daalde.

Medewerkers sorteren pakketten in een sorteer- en distributiecentrum van PostNL in Waddinxveen.
Medewerkers sorteren pakketten in een sorteer- en distributiecentrum van PostNL in Waddinxveen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Door een flinke groei in pakketbezorging boekt PostNL meer omzet dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van het Nederlandse postbedrijf.

De totale omzet komt uit op 809 miljoen euro, vergeleken met 770 miljoen euro in het derde kwartaal van 2016. De winst steeg naar 19 miljoen euro, na een verlies van 9 miljoen euro vorig jaar. Als eenmalige kosten niet worden meegerekend, komt de winst van vorig jaar uit op 20 miljoen euro.

Het aantal bezorgde pakketten steeg sterk. Het volume steeg met 23 procent, terwijl dat van de postbezorging met ruim 10 procent daalde. Omzet uit de pakkettak groeide van 227 naar 274 miljoen euro (+21 procent), de omzet uit post slonk van 412 naar 395 miljoen euro (-4 procent).

De groei in internationale bezorging, van 239 naar 246 miljoen euro, viel tegen, erkent ook de bestuursvoorzitter van PostNL, Herna Verhagen, in een persbericht.

Gevolgen ACM-besluit

De daling van het postvolume wijdt Verhagen deels aan de gegroeide concurrentie. Dat is een gevolg van maatregelen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daardoor moet PostNL sinds augustus ook andere postvervoerders in de bulkpost toegang verlenen tot zijn netwerk. De impact van het besluit schat PostNL op 30 tot 50 miljoen euro per jaar.

Lees meer over de concurrentie voor PostNL: Sandd kan goedkoper postbezorgen dan PostNL, belooft het bedrijf aan de minister

PostNL wist een kostenbesparing door te voeren van 16 miljoen euro, waardoor het negatieve effect wat werd gecompenseerd. Dertig postkantoren werden gesloten, terwijl zeventig pakketpunten werden geopend.

Aangezien de verwachting is dat het postvolume alleen maar verder zal dalen, moet de regelgeving aangepast worden, vindt Verhagen. Ze herhaalt haar oproep aan de politiek om in te grijpen om de postmarkt en de arbeidsomstandigheden te beschermen.

Afgelopen maand bereikte PostNL een principeakkoord met vakbonden over een salarisstijging van PostNL-medewerkers van 2,6 procent. Die wordt in 2017 en 2018 in vijf stappen ingevoerd. Postbezorgers vallen daarbuiten, omdat zij onder een eigen cao vallen.