Motief schutter Texas in familiesfeer

Volgens lokale autoriteiten ontving de schoonmoeder van de dader die zondag 26 mensen doodschoot verschillende dreigberichten.

Het gemeenschapshuis nabij de kerk waar zondag de schietpartij plaatsvond.
Het gemeenschapshuis nabij de kerk waar zondag de schietpartij plaatsvond. Foto Suzanna Cordeiro/AFP

Het motief van de man die zondag 26 mensen doodschoot in een kerk in het Amerikaanse Sutherland Springs lag in de familiesfeer. Volgens lokale autoriteiten stuurde de dader, Devin Kelley, voorafgaand aan de gebeurtenis dreigberichten aan zijn schoonmoeder. Zij zou volgens persbureau Reuters een frequente bezoeker van de kerkdiensten zijn, maar was zondag niet aanwezig. Of de schoonmoeder ook doelwit was van de aanval, is nog onduidelijk.

Ondertussen is ook meer duidelijk over de slachtoffers van de schietpartij. Zij variëren qua leeftijd van achttien maanden tot 77 jaar oud. Twintig mensen raakten gewond, van wie er tien op dit moment nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Lees ook: Politieke verlamming na weer een massale schietpartij

Kelley opende zondag rond 10.00 uur het vuur in een kerk in het Texaanse Sutherland Springs. Hij ging er vervolgens vandoor in zijn auto, waarna twee leden van de kerkgemeenschap de achtervolging inzetten. Daarbij zouden ook over en weer schoten zijn gelost. Na een achtervolging crashte de dader met zijn voertuig. Lokale autoriteiten gaan ervan uit dat hij zichzelf daarna van het leven beroofde.

De politie liet maandag ook meer details los over de achtergrond van de oud-militair. Zo had hij ten tijde van de schietpartij drie wapens tot zijn beschikking, zonder dat hij daarvoor een expliciete vergunning bezat. Ook werd hij volgens persbureau Reuters al eens geschorst en ontslagen bij de luchtmacht vanwege het mishandelen van zijn ex-vrouw en hun kind. Daarnaast werd hij aangeklaagd voor dierenverminking in Colorado. Hij ontving daarvoor een boete en voorwaardelijke gevangenisstraf.