‘Minister VS in zaken met vrienden van Poetin’

Paradise papers

De Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross (79) doet zaken met vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin die op Amerikaanse sanctielijst staan. Dat berichtten verschillende media verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) – waaronder in Nederland Trouw en Het Financieele Dagblad – zondagavond. Ze doen deze onthullingen op basis van meer dan 13,4 miljoen gelekte documenten over belastingparadijzen, die ze de Paradise Papers hebben genoemd.

Ook de namen van de Britse koningin Elizabeth II en de Canadese premier Justin Trudeau duiken op in verband met deze gelekte documenten. Een bedrijf op de Kaaimaneilanden, waarvan de Amerikaanse minister Ross aandeelhouder is, zou volgens de Paradise Papers olie exporteren voor het Russische bedrijf Sibur. De aandeelhouders van Sibur zijn onder anderen de Russische miljardair Gennadi Timtsjenko en een schoonzoon van Poetin. Timtsjenko staat sinds de Russische annexatie van de Krim op een Amerikaanse sanctielijst. Ross’ ministerie is deels verantwoordelijk voor het handhaven van die sancties.

Bij zijn aantreden verkocht Ross zijn belang in meerdere bedrijven, maar de aandelen in het bedrijf op de Kaaimaneilanden, Navigator Holdings, behield hij. Volgens Ross is er niets aan de hand. Zijn woordvoerder zegt tegen The New York Times: „Er waren geen sancties tegen Sibur op het moment dat het contract werd getekend en er zijn nog steeds geen sancties.”

De onthulling over Ross komt op een gevoelig moment. Speciaal aanklager Robert Mueller doet al maanden onderzoek naar banden tussen Rusland en mensen rond president Trump.