Marathon

New York

Foto’s AFP, AP, EPA, Reuters

Voor de 47ste keer werd zondag de marathon van New York gehouden. Bij de eerste editie in 1970 deden nog maar 127 lopers mee, waarvan 55 de finish haalden. Nu stonden meer dan 51.000 lopers aan de start en langs de kant nog eens 2,5 miljoen toeschouwers. Door de recente aanslag in Manhattan, waarbij acht doden vielen, waren er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Aan de start bij de elite stond ook de Nederlander Michel Butter op zijn 32ste verjaardag. De atleet uit Castricum maakte vooraf al kenbaar voor een hoge klassering te gaan. Dat streven was tijdens de race goed zichtbaar. Butter liep tot 35 kilometer mee in de kopgroep. Met 2.12.39 kwam hij als zesde over de finish in Central Park, zo’n twee minuten achter de winnende Keniaan Geoffrey Kamworor (2.10.53). Shalane Flanagan (foto linksboven) werd de eerste Amerikaanse sinds 1977 die de marathon van New York bij de vrouwen won. Met haar tijd (2.26.53) troefde ze de Keniaanse Mary Keitany af, die de vorige drie edities had gewonnen.