Hoger beroep in zaak Jos van Rey van start

Oud-wethouder Jos van Rey bij de rechtbank in Rotterdam voor de inhoudelijk behandeling van zijn strafzaak.
Oud-wethouder Jos van Rey bij de rechtbank in Rotterdam voor de inhoudelijk behandeling van zijn strafzaak. Foto: Roin Utrecht

Voor het gerechtshof in Den Haag dient vanaf dinsdag het hoger beroep in de strafzaak tegen politicus Jos van Rey en de projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond. Het Openbaar Ministerie (OM) zet in op celstraffen in plaats van de taakstraffen die de twee in juli vorig jaar kregen opgelegd. De advocaten van Van Rey en Van Pol willen vrijspraak voor hun cliënten.

Niet-integer handelen

Van Rey werd door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 240 uur dienstverlening wegens corruptie, stembusfraude en schending van het ambtsgeheim tijdens de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester van Roermond. Bovendien kreeg hij een verbod van drie jaar om een bestuurlijk ambt uit te oefenen. Het OM wilde hem voor twee jaar achter de tralies.

Van Pol kreeg van de rechtbank vanwege corruptie een taakstraf van honderd uur en een verbod van twee jaar om een bestuurlijk ambt uit te oefenen.

De rechtbank oordeelde destijds dat er sprake was van niet-integer handelen van de twee. Maar in de uitspraak stond ook harde kritiek op het OM, dat zaken in de ogen van de rechters te zwart-wit had voorgesteld, terwijl in werkelijkheid sprake zou zijn van „vele tinten grijs”.

Grootste partij

De 72-jarige Van Rey is op dit moment nog actief als politicus, niet langer van de VVD, maar voor lokale partijen die tijdens het proces tegen hem zijn opgericht. De liberaal, niet alleen oud-wethouder maar ook voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer, is lid van de gemeenteraad van Roermond namens de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) en van Provinciale Staten namens de Volkspartij Limburg. De LVR, verreweg de grootste partij van Roermond met tien zetels, doet ook volgend jaar mee aan de raadsverkiezingen. Van Rey is dan net als vier jaar geleden lijstduwer. Hij laat zich graag met voorkeurstemmen verkiezen.

Derde verdachte

Bij de zaak voor de rechtbank in Rotterdam in 2016 stond nog een derde verdachte terecht. De Roermondse oud-wethouder Tilman Schreurs werd wel schuldig bevonden aan corruptie, maar kreeg geen straf opgelegd. Hij leek aanvankelijk ook in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, maar zag daar later vanaf.

Voor het hoger beroep van Van Rey, Van Pol en het Openbaar Ministerie zijn zeven zittingsdagen uitgetrokken. Als alles volgens planning verloopt, doet het gerechtshof op woensdag 20 december uitspraak.