Haagse politici zijn op zoek naar nieuwe rol

De Haagse Stemming Vandaag is dag 12 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De nieuwe verhoudingen in politiek Den Haag krijgen vorm. Achter Thierry Baudet staan vele vrienden. En het feestje voor honderd jaar kiesrecht gaat niet door.

SPIJKERBED: Nu het kabinet is geïnstalleerd en het eerste belangrijke debat achter de rug is, krijgen de nieuwe verhoudingen in politiek Den Haag vorm. Partijen zoeken hun nieuwe toon, politiek leiders hun nieuwe rol. Zalig, noemde Lodewijk Asscher de zijne dit weekend in het AD: in de oppositie kan hij eindelijk “lekker zeggen” wat hij wil. Het CDA maakt als regeringspartij een omgekeerd proces door. Op het partijcongres dit weekend stonden voor het eerst in tijden weer eens demonstranten voor de deur. Een uitstekend teken, vond politiek leider Sybrand Buma: de partij doet er weer toe. Al wil hij ervoor waken in dezelfde val te trappen als tijdens vorige regeerperiodes, toen veranderde de partij in een baantjesmachine zonder eigen ideeën. “Regeren is geen pluche”, waarschuwde Buma zaterdag: “Het is een spijkerbed.”

VerzoenersVD: Op een spijkerbed zal de VVD niet snel gaan liggen, maar ook voor de liberalen ligt het risico een machtsmachine te worden op de loer. Des te opvallender is de rol die de partijtop vorige week koos, merkte Tom-Jan Meeus dit weekend op. In plaats van de harde toon van concurrenten op rechts over te nemen, predikten zowel premier Mark Rutte als fractievoorzitter Klaas Dijkhoff samenwerking en consensus boven politisering en polarisatie. Geert Wilders en Thierry Baudet slaagden er niet in om gaten in dat verhaal te slaan: de eerste wordt sleets, de laatste leek het politieke spel nog onvoldoende te beheersen. Dat laatste gaf Baudet dit weekend in de Volkskrant gewoon toe: hij kende de regels voor het interrumperen nog niet.

De vele vrienden van Baudet: Baudet moet nog wennen op het Binnenhof, maar dat betekent allerminst dat hij zijn politieke loopbaan niet serieus neemt. Zijn partij heeft al een breed netwerk in de samenleving. “Thierry Baudet is een man van clubjes”, constateerden politiek redacteuren Mark Lievisse Adriaanse en Philip de Witt Wijnen dit weekend in een analyse van dat netwerk. De partij steunt op jonge honden en “gefrustreerde VVD-kiezers”. Baudet vond hen op de universiteit of in de kroeg. Met Forummers praten was niet altijd even makkelijk, vertellen de auteurs van het verhaal in de nieuwste aflevering van onze wekelijkse podcast Haagse Zaken. Voor journalisten gaat de deur al snel dicht. Daarin lijkt het Forum dan weer wel op de PVV.

WAT WIJ NIET VIEREN: Honderd jaar kiesrecht. Of beter, nog niet vieren. Kamervoorzitter Khadija Arib voelt niets voor feestelijkheden rond het kiesrechtjubileum dit jaar, omdat vrouwen pas in 1919 actief kiesrecht kregen, berichtte de Volkskrant dit weekend. Dus is het feestje voorlopig uitgesteld.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik geloof dat Hans Spekman mij toen het podium opduwde, zo van: jij moet maar als eerste iets zeggen.”

Oud-minister Jeroen Dijsselbloem bij Buitenhof over de uitslagenavond bij de PvdA na de verkiezingen in maart.