Gedwongen opname voor joyriden legertruck

De man had een rugzak gestolen van een militair met daarin een universele sleutel voor legertrucks. Hij is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Foto Valerie Kuypers/ANP

Een 21-jarige man uit Veldhoven die in 2017 een legertruck stal en ermee ging joyriden, wordt een jaar gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag bepaald. Hij is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard vanwege een psychotische stoornis. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De man kreeg de straf onder meer omdat hij geen vrachtwagenrijbewijs heeft en tijdens het ritje een gevaar voor zichzelf en anderen is geweest. In de Eindhovense wijk Woensel is hij tegen een geparkeerde auto aangereden. Bovendien leidde het stelen van de truck voor “grote onrust over de algemene veiligheid”, aldus de rechtbank.

Joyride

De verdachte had een psychose en was in de overtuiging dat hij de truck moest stelen “om de veiligheid in Nederland ter discussie te stellen”. De rechter acht het noodzakelijk dat de man wordt behandeld en wil met de gedwongen opname voorkomen dat hij in herhaling valt.

De man stal in juni 2014 vlakbij een militaire basis op de Oirschotse Heide een rugzak van een militair die aan het oefenen was. Hierin zat legerkleding, een toegangspas van de legerbasis en een universele sleutel voor de legertrucks. Hij ging het kazerneterrein op en ramde met een truck het hek van de legerplaats. Vervolgens reed hij met de truck enkele uren in de omgeving van Eindhoven. Hij werd aangehouden toen hij het voertuig terugbracht naar de legerbasis.