Recensie

Recensie

Frisse Dua Lipa ontsnapt aan formulepop

Pop In een felrood trainingspak met glitter-bh maakte Dua Lipa overtuigend duidelijk waarom ze Madonna op punten voorbij streeft. Ze kan zingen en dansen tegelijk.

Dua Lipa zondagavond in de Afas Live in Amsterdam.
Dua Lipa zondagavond in de Afas Live in Amsterdam. Foto Harold Versteeg / Hollandse Hoogte

De ideale popsong hoeft niet langer dan drie minuten te duren. De Londens/Kosovaarse zangeres Dua Lipa heeft dat goed begrepen. Haar Amerikaanse hitsingle ‘Blow Your Mind (Mwah)’ duurt precies twee minuten en 58 seconden. Het nummer springt eruit op haar pas verschenen debuutalbum, dat ontsnapt aan voorgekauwde formulepop door de uitgesproken zang van een vrouw die op haar veertiende al coverversies van Nelly Furtado op YouTube postte.

Dua Lipa is haar echte naam; haar vader Dukagjin Lipa was een rockster in Albanië voordat haar ouders door de turbulentie in Kosovo naar Londen emigreerden. Op haar 22ste heeft Dua er al een bliksemcarrière op zitten, met een album dat deze week goud werd in Nederland. Op Eurosonic vorig jaar was ze een rijzende ster en haar simpele maar effectieve show is sindsdien nauwelijks gewijzigd, met het verschil dat er nu een volle Afaszaal vol meiden van zes tot zesentwintig aan haar voeten lag. In een felrood trainingspak met glitter-bh maakte ze overtuigend duidelijk waarom ze Madonna op punten voorbij streeft. Dua Lipa kan zingen en dansen tegelijk.

Lees ook de recensie van het eerste album: Met machsvertoon vaagt Dua Lipa alle nuance weg

Lipa is een krachtige persoonlijkheid die een mild feministische boodschap verpakte in de aanstekelijke danspop van ‘Hotter Than Hell’ en het opnieuw binnen drie minuten voltooide ‘Blow Your Mind’, waarin het „mwah” vorm kreeg als een zuinig kusje aan een onwillige geliefde. Met nog maar één album op haar naam kon ze er niet omheen om ook de zwakkere ballades te zingen, in kale versies die haar beperkingen als zangeres bloot legden. Daar stond tegenover dat ze schitterde in het met Martin Garrix gemaakte ‘Scared to be Lonely’, eindelijk een samenwerking met een sterdeejay die het niet moet hebben van een platte EDM-beat. Een frisse nieuwe popster is geboren.