Extra inspecties Vlaamse kippenboer na filmpje Animal Rights

Op de beelden is te zien hoe duizenden kippen in vieze stallen gehouden worden.

Beeld Animal Rights/Vimeo

De Vlaamse overheid voert extra inspecties uit bij een Vlaamse kippenboer na onthullingen over misstanden op het pluimveebedrijf door organisatie Animal Rights. De beelden werden volgens de dierenrechtenvereniging gemaakt bij de eierproducent Pyfferoen. Animal Rights omschrijft de leefomstandigheden van de kippen als “een aanslag op het welzijn en de gezondheid”.

Volgens Animal Rights blijkt uit de beelden dat de dieren “gestrest, gewond en ziek” zijn. Het zou gaan om scharrelkippen van een Vlaamse eierproducent die meerdere legkippenbedrijven bezit. De vestiging die te zien zou zijn op de beelden, produceert scharreleieren. De eieren worden volgens persbureau ANP onder meer verkocht bij Belgische vestigingen van supermarkt Lidl. Een woordvoerder van Lidl Nederland laat weten dat de desbetreffende eieren niet in Nederlandse vestigingen verkocht worden.

Wetsovertreding

De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn heeft naar aanleiding van de beelden een extra controle uitgevoerd en geeft aan nadere inspecties te houden. De inspectiedienst zou al eerder bij het bedrijf zijn langsgegaan, waarbij overtredingen werden vastgesteld. Tot een herinspectie kwam het vervolgens niet. De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws schrijft dat Pyfferoen eigendom is van de broers Hans en Louis Pyfferoen en in Vlaanderen meerdere vestigingen telt, waarvan een in het West-Vlaamse Wingene.

Of er sprake is van een wetsovertreding, moet uit de inspectie blijken. De minister zegt niet genoeg inspecteurs in dienst te hebben om alle landbouwbedrijven in België structureel te controleren, maar geeft aan klachten over dergelijke bedrijven serieus te nemen.

Lees ook: Eerst een AIVD-doelwit, nu een aimabel actievoerder

Slachthuis

In september bracht Animal Rights beelden van een Vlaams slachthuis naar buiten. Daarop is te zien hoe runderen worden geslagen met stokken en onverdoofd worden geslacht. De Vlaamse Minister van Dierenwelzijn besloot toen het desbetreffende slachthuis in Izegem in West-Vlaanderen te sluiten na controle van de Inspectie Dierenwelzijn. Ook undercoverbeelden gemaakt in een slachthuis in Tielt zorgden in juni voor veel ophef.

Bekijk hier de beelden die Animal Rights maakte.