Chipmaker Broadcom biedt 112 miljard voor Qualcomm

Het zou een van de grootste overnames ooit zijn in de technologiesector. Qualcomm ziet het bod volgens ingewijden niet zitten.

Foto Mike Blake/Reuters

Chipfabrikant Broadcom heeft een bod van 130 miljard dollar (zo’n 112 miljard euro) uitgebracht op branchegenoot Qualcomm. Dat maakte het Amerikaanse concern maandag bekend. Als het tot een deal komt, zou dat een van de grootste overnames ooit zijn in de technologiesector. De twee bedrijven hebben een gecombineerde beurswaarde van ongeveer 200 miljard dollar.

Ingewijden denken dat Qualcomm negatief zal reageren op het bod. Volgens het zakelijke persbureau Bloomberg gaat Qualcomm zijn aandeelhouders adviseren om niet te verkopen. Het bedrijf schat zijn eigen waarde hoger in dan het door Broadcom geboden bedrag.

Deal tussen Qualcomm en NXP

Broadcom wil zo’n 70 dollar betalen per Qualcomm-aandeel. Dat was op het moment van de aankondiging ongeveer 30 procent meer dan Qualcomm waard is op de beurs. Bij het totale biedingsbedrag is ook de schuld van 25 miljard dollar inbegrepen die Qualcomm is aangegaan voor de aankoop van de Nederlandse chipmaker NXP.

Qualcomm is al ruim een jaar bezig met de overname van NXP. Voorlopig wil dat nog niet lukken. In oktober vorig jaar ging het Eindhovense NXP - de voormalige chipdivisie van Philips - akkoord met een bod van 47 miljard dollar. De aandeelhouders van NXP waren niet enthousiast: zij vonden de prijs te laag. Afgelopen juni bleek slechts 12,5 procent van de aandeelhouders zijn aandelen te willen verkopen. Daar komt bij dat de Europese Commissie de overname onderzoekt, waardoor het proces nog meer vertraging oploopt.

Lees ook: Megaovername NXP: het is eten of gegeten worden in de chipindustrie

Wat Broadcom betreft is het Nederlandse avontuur van Qualcomm voor de overname van dat bedrijf niet van belang. “Het bod staat, of de aankoop van NXP door Qualcomm nou doorgaat of niet”, staat in het persbericht van Broadcom.

‘Jaaromzet 51 miljard’

Broadcom denkt dat het na een overname van Qualcomm jaarlijks een omzet van bijna 51 miljard dollar kan behalen. Dat is nog altijd bijna 10 miljard dollar minder dan Intel, het grootste chipbedrijf ter wereld. Ook de chipdivisie van Samsung is groter.

Chipmaker Qualcomm is vooral groot op het gebied van mobiele telefonie. Het concern maakt chips waarmee mobieltjes communiceren met het internet. Op dat vlak heeft het bedrijf momenteel ook een enorm juridisch conflict met Apple. Dat bedrijf vindt dat Qualcomm te veel geld vraagt voor het gebruik van zijn chips in iPhones. Daarom weigert het licentiekosten te betalen.