Catalaan Puigdemont meldt zich bij Belgische politie

Arrestatiebevel Het lot van de afgezette Catalaanse regiopresident en vier van zijn ministers ligt tijdelijk in handen van de Belgische justitie.

Puigdemont, dinsdag in Brussel.
Puigdemont, dinsdag in Brussel. Foto AP

De zelfverklaard president van onafhankelijk Catalonië en voormalig regiopresident Carles Puigdemont heeft zich zondagochtend gemeld bij de Belgische politie. Dit deed hij samen met vier van zijn ministers. Ze zijn allen vastgezet en verblijven in het Brussels parketgebouw. Of en wanneer ze vrijkomen, had de onderzoeksrechter nog niet besloten toen deze krant naar de drukker ging. Daar heeft hij 24 uur de tijd voor.

Puigdemont vertrok vorige week met de vier bewindslieden naar België. Even daarvoor had de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbonden, omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid had afgekondigd. Het Spaanse gerecht besloot leden van de regioregering, onder wie Puigdemont, te vervolgen voor rebellie, opruiing en verduistering.

De afgezette leider had zich om die reden donderdag moeten melden bij de rechtbank in Madrid, maar hij kwam niet opdagen. Hij weigert voorlopig naar de Spaanse hoofdstad af te reizen omdat hij eerst garanties wil voor een eerlijke rechtsgang. Negen leden van de regering die wel naar Madrid kwamen werden vastgezet. Voor Puigdemont en de andere vier vaardigde een Spaanse rechter vrijdag een Europees arrestatiebevel uit omdat ze niet in de rechtbank waren verschenen, waarop Puigdemont zondag besloot zich zelf bij de politie te melden.

Het Brussels parket gaf op een persconferentie meer toelichting over de stappen die nu zullen worden genomen. Puigdemont en de andere vier zijn zondag verhoord door de Brusselse onderzoeksrechter. Die buigt zich over de vraag of ze voorlopig vast blijven zitten of onder voorwaarden mogen worden vrijgelaten. Mochten ze vast blijven zitten, dan worden de vijf overgebracht naar de gevangenis. Daarna pas zal de raadkamer bekijken of ze ook worden uitgeleverd aan Spanje. Die heeft daar twee weken de tijd voor. Puigdemont kan daartegen in beroep gaan of later nog in cassatie. Puigdemont heeft al een Belgische advocaat in de arm genomen. Mocht hij vrijkomen, dan gaat hij naar verwachting vanuit België campagne voeren.

Hoewel de uitlevering een juridisch besluit is, zorgt de kwestie in België ook politiek voor beroering. Als separatistische partij steunt regeringspartij N-VA het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Te radicale uitspraken zouden de coalitie op het spel zetten of een diplomatieke rel met Spanje veroorzaken. De Belgische premier vroeg zijn kabinetsleden daarom na vorig weekend geen publieke uitspraken over de zaak te doen.