Bedrijven willen dat overheid investeert in test hyperloop

Een aantal grote Nederlandse bedrijven heeft de overheid gevraagd om te investeren in de hyperloop – een (nog) theoretisch transportmiddel door een vacuümbuis, dat mensen met tot 1.200 kilometer per uur zou kunnen vervoeren.

De bedrijven, waaronder BAM, VDL, Fokker, Movares en NS, willen dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeert in een testtraject van een paar kilometer bij Lelystad. Dat staat in een lobbybrief die de bedrijven maandag aan de overheid hebben aangeboden, meldt het Financieele Dagblad. Zo’n testtraject zou 120 miljoen euro kosten. Hoeveel de bedrijven zelf willen bijdragen is onduidelijk.

De hyperloop is een idee van Elon Musk, de Amerikaanse oprichter van Tesla en SpaceX. Maar hij was niet de eerste die aan een vacuümbuis dacht; dat was de Amerikaanse uitvinder Robert Goddard. In 1950 vroeg die al een patent aan voor zijn ‘vacuümbuis-transportsysteem’. De hyperloop is nog in de eerste fase. Bijzonder uitdagend is hoe wissels in de buizen moeten werken. (NRC)

    • Carola Houtekamer