ASMI ontdoet zich van ‘gifpil’, koers stijgt

Deze rubriek belicht elke maandag de ontwikkelingen op de beurs. Dit keer: chipmachinefabrikant ASMI.

De kwartaalcijfers waren misschien niet al te spectaculair, maar de boodschap die twee dagen later volgde maakte dat meer dan goed. Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft opnieuw een deel van zijn belang in voormalig dochterbedrijf ASM Pacific Technology (ASM PT) verkocht. Het bedrijf uit Almere liet donderdag weten 37 miljoen aandelen van de hand te doen, waardoor ASMI nog voor een kwart eigenaar is van ASM PT.

Het technologiebedrijf overschrijdt daarmee een belangrijke grens. Tot een week geleden bezat ASMI nog meer dan eenderde van de aandelen in ASM PT, dat genoteerd is aan de beurs van Hongkong. Wie in Hongkong een belang van 30 procent of meer verwerft, móét ook een bod doen op het gehele bedrijf.

Dit voorjaar verkocht ASMI ook al een flink pakket met aandelen ASM PT, op aandringen van een aandeelhouder. Maar een nóg kleiner belang leek toen onwaarschijnlijk

Het belang in ASM PT werd om die reden vaak een ‘gifpil’ genoemd. Het vormde een extra drempel voor partijen die interesse hadden om ASMI in te lijven. Nog eens miljarden extra uit moeten geven aan een tweede bedrijf – een bedrijf waarin je bovendien helemaal geen interesse hebt – is voor mogelijke kopers immers een weinig aantrekkelijk vooruitzicht.

Nu ASMI zijn belang heeft afgebouwd tot minder dan 30 procent, is die beschermingsmuur weg. Maar betekent dit ook dat de chipmachinebouwer moet vrezen voor een overnamebod? Analist Marcel Achterberg van de Belgische zakenbank Degroof Petercam verwacht van niet. „Maar helemaal zeker weet je dat nooit.”

Achterberg wijst erop dat de branchegenoten van ASMI, de meest waarschijnlijke kopers, inmiddels allen hebben ingezet op nieuwe, eigen technologieën. Voor hen heeft het nu weinig zin om een andere techniek in huis te halen, denkt hij. „Dat ASMI nu dit besluit neemt, laat ook zien dat het zelf minder angstig is voor een overnamepoging.”

Wat daarbij helpt, is dat de beurskoers sinds donderdag stijgende is. Lange tijd was ASMI volgens veel analisten aanmerkelijk goedkoper dan de concurrentie, omdat de kans op een overname gering leek. Nu die mogelijkheid er opeens wel is, maakt het aandeel een inhaalslag: in twee dagen tijd werd ASMI bijna 7 procent duurder. „En daardoor wordt een overname weer minder aantrekkelijk”, redeneert Achterberg.

Ook Marc Hesselink, analist bij ABN Amro, denkt niet dat ASMI plotseling besprongen gaat worden door geïnteresseerde bedrijven. Maar wel om een andere reden dan zijn collega van Degroof. Volgens Hesselink vormde het belang van 30 procent in ASM PT sowieso al geen belemmering voor mogelijke kopers.

„Als een partij héél geïnteresseerd was geweest, hadden ze volgens mij gewoon een bod gedaan. Dan hadden ze weliswaar ook een bod moeten doen op ASM PT, maar dan had je gewoon de huidige beurskoers kunnen bieden. Geen enkele aandeelhouder had in zo’n geval zijn stukken aangeboden, waardoor de overnamepoging gewoon was mislukt.”

Niettemin vindt Hesselink het positief dat ASMI zijn belang in Pacific Technology afbouwt. De koers van het aandeel wordt daardoor steeds minder afhankelijk van de prestaties van het vroegere dochterbedrijf, zegt hij. „Je hoeft dan als belegger alleen nog maar te kijken naar ASMI zelf. Dat maakt het voor beleggers veel overzichtelijker.”