Activisten in Egypte ‘kapen’ goed bedoelde #weneedtotalk

Egyptische activisten hebben de slogan gekaapt van een door de overheid georganiseerde jeugdconferentie.

In het Egyptische Sharm El-Sheikh is op 4 november een zevendaagse conferentie van start gegaan onder de naam Wereldjeugdforum (WYF). Het is een gigantische onderneming met 3.200 deelnemers uit 113 landen, onder de auspiciën van president Abdel Fattah El-Sisi.

De opzet van de conferentie is nobel. Het WYF wil jongeren uit de hele wereld de kans geven om met elkaar en met beleidsmakers in dialoog te gaan om „echte verandering te brengen in de wereld van vandaag”.

Maar zo’n conferentie organiseren in Egypte, waar veel jongeren die in 2011 de straat op gingen voor verandering, nu in de gevangenis zitten, was vragen om problemen. Toen de organisatie bovendien de hashtag #weneedtotalk bedachten als slogan voor de conferentie was het hek van de dam.

De hashtag was een godsgeschenk voor de Egyptische activisten: alles wat ze moesten doen was #weneedtotalk koppelen aan een van de vele mensenrechtenschendingen waarvoor Egypte onder Sisi bekend staat.

„Ik ben het beu om te praten over mijn broer die onterecht in de gevangenis zit”, schrijft Mona Seif, de zus van Alaa Abd El-Fattah, een bekende activist die een celstraf van vijf jaar uitzit wegens het overtreden van de (anti-)betogingswet, op Twitter.

Anderen brachten de vele verdwijningen ter sprake, het folteren in de gevangenissen, of de recente klopjacht op de LHBT-gemeenschap. Weer anderen zeiden: „#weneedtotalk over Giulio Regeni”. Regeni was een Italiaanse student die onderzoek deed naar onafhankelijke vakbonden in Egypte. Hij werd vorig jaar vermoord en gefolterd aangetroffen, en er zijn sterke aanwijzingen dat de Egyptische politie de hand had in zijn dood.

„President Sisi had geen aanstootgevender slogan kunnen bedenken om hemzelf en zijn regering te vertegenwoordigen”, schrijft Timothy Khaldas van het Tahrir Institute for Middle East Policy op Facebook. „Wij proberen al jaren te praten maar de regering geeft de voorkeur aan het mishandelen, verbannen, gevangenzetten en folteren van eenieder die praat op een manier die de regering niet bevalt. ”

Een ander mikpunt van de activisten is Hollywood-actrice Helen Hunt, een van de sprekers op het forum. „Liefste @HelenHunt”, schrijft de bekende Egyptisch-Amerikaanse activiste Mona Eltahaway op Twitter, „#weneedtotalk over hoe jij een regime witwast dat 60.000 politieke gevangenen heeft en +900 mensen heeft vermoord.”

Het is niet de eerste keer dat een goed bedoelde slogan van de Egyptische overheid gekaapt wordt door activisten. Toen vorig jaar de hashtag #thisisegypt werd gelanceerd om het toerisme nieuw leven in te blazen, werd die gebruikt om foto’s van foltering en politiegeweld op sociale media te verspreiden.