Zelfmoordaanslag met autobom in Jemen: 15 doden

De aanval is opgeëist door Islamitische Staat, maar bewijs voor die claim is er niet.

De ravage op de plek van de zelfmoordaanslag in Aden.
De ravage op de plek van de zelfmoordaanslag in Aden. Foto AFP

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in de Jemenitische stad Aden zijn zondag vijftien doden gevallen. Dat melden getuigen en een overheidsfunctionaris aan persbureau Reuters. Minstens twintig mensen raakten gewond.

De zelfmoordterrorist blies zijn auto op bij een controlepost vlakbij een hoofdkwartier van veiligheidstroepen van de Jemenitische regering. De rookwolk van de explosie was van kilometers afstand te zien.

Getuigen zeggen tegen persbureau AP dat de aanvallers na de explosie het overheidsgebouw bestormden. Ze zouden veiligheidstroepen hebben doodgeschoten en sluipschutters hebben geposteerd op het dak van het complex. De aanvallers zouden ook gevangenen hebben vrijgelaten die in het gebouw zaten opgesloten.

De aanslag is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De jihadisten zeggen in een verklaring op internet dat de aanval en de vuurgevechten minimaal vijftig dodelijke slachtoffers hebben gemaakt. Bewijs dat IS ook echt achter de aanslag zit, kan de beweging echter niet leveren.

IS claimt meerdere aanslagen

IS heeft dit jaar en vorig jaar meerdere grote aanslagen opgeëist in Jemen. De terreurgroep claimde bijvoorbeeld een aanslag op een legerbasis in Aden afgelopen december, waarbij 52 doden vielen. Een eerdere aanslag op diezelfde basis, met 45 doden als gevolg, zou ook het werk van IS zijn geweest.

In Jemen woedt al enige jaren een burgeroorlog. De regering werd in 2015 uit de hoofdstad Sanaa verdreven door Houthi-rebellen. Ze zetelt nu in havenstad Aden. In de strijd tegen de Houthi-rebellen weet Jemen zich gesteund door een coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië. Het geweld heeft al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost.