Zeker 26 doden bij schietpartij in kerk Texas

Schietpartij Een man opende zondag in een kerk in Sutherland Springs het vuur. De gevluchte schutter is dood en werd volgens CBS News in 2014 oneervol ontslagen bij de luchtmacht.

Politie voor de First Baptist Church in Sutherland Springs, waar bij een schietpartij zondag meerdere mensen om het leven kwamen.
Politie voor de First Baptist Church in Sutherland Springs, waar bij een schietpartij zondag meerdere mensen om het leven kwamen. Foto Reuters

Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Texas zijn zondag minstens 26 mensen om het leven gekomen. Een schutter opende het vuur aan het eind van de ochtend in een kerk in de plaats Sutherland Springs. Daarbij zijn ook nog eens twintig kerkgangers gewond geraakt.

De schutter is volgens meerdere Amerikaanse media geïdentificeerd als Devin Patrick Kelley, een 26-jarige man uit het nabijgelegen Comal County. CBS News meldt dat hij van 2010 tot 2014 diende bij de Amerikaanse luchtmacht en daar oneervol werd ontslagen. De autoriteiten hebben zijn identiteit niet bevestigd.

Gouverneur Greg Abott van Texas zei in een persconferentie dat het de ergste schietpartij in zijn staat ooit is. Hij zegt niet te weten of het dodental van 26 nog verder op gaat lopen: “Alles wat we weten is dat het er teveel zijn.”

Schutter omgekomen

Volgens getuigen liep Kelley rond 11.30 uur (lokale tijd) gewapend de First Baptist Church in en begon te schieten op kerkgangers met een semi-automatisch AR-15 aanvalsgeweer. Hij was helemaal in het zwart gekleed en droeg een kogelvrij vest, zegt de politie.

Tijdens de diensten in de kerk zijn er volgens dorpsbewoners gewoonlijk zo’n vijftig man aanwezig. Getuige Carry Matula zei tegen NBC News: “We hoorden het geluid van een semi-automatisch wapen. We waren op nog geen 45 meter van de kerk vandaag.”

Volgens politiechef Freeman Martin greep een lokale bewoner in toen de schutter weer naar buiten kwam door met zijn eigen geweer op hem te schieten. De dader liet vervolgens zijn geweer vallen en vluchtte in een auto.

Hij werd even later in het nabijgelegen Guadeloupe County dood aangetroffen door de politie. Maandag bevestigde een lokale sheriff dat het om suïcide ging. Ook bevestigde hij dat familieleden van Kelley de kerk soms bezochten. Zij waren niet in de kerk aanwezig toen Kelly het vuur op de kerkgangers opende.

Volgens CBS woonde Devin Patrick Kelley in een voorstadje van het zo’n 50 kilometer verderop gelegen San Antonio. Over zijn motief is nog niks bekend. Hij had voor zover bekend geen banden met de kerk en ook niet met terroristische groeperingen.

Ook kinderen gedood

Onder de slachtoffers bevinden zich ook kinderen. Het jongste slachtoffer is vijf jaar oud en het oudste 72. Ook de 14-jarige dochter van de zelf niet in de kerk aanwezige voorganger is doodgeschoten, meldt ABC.

Volgens de autoriteiten zijn er 23 mensen in de kerk zelf dood aangetroffen, twee buiten de kerk en overleed één slachtoffer op weg naar het ziekenhuis.

Hulpdiensten waren massaal aanwezig en er werden helikopters ingezet om gewonden af te voeren naar het ziekenhuis. Sutherland Springs heeft zo’n vierhonderd inwoners en ligt ongeveer vijftig kilometer ten zuidoosten van de stad San Antonio.

Uit foto’s op Facebook blijkt dat de kerk wordt bezocht door een overwegend blanke geloofsgemeenschap. Een filmpje op YouTube van een dienst vorige week zondag toonde een kleine ruimte met enkele tientallen kerkgangers. De liedteksten werden op een scherm geprojecteerd en vertaald door een doventolk. Ook werd er op een elektrische gitaar gespeeld.

First Baptist Church speelde volgens correspondent Guus Valk een grote rol in de religieuze lokale gemeenschap met het uitdelen van voedsel, het organiseren van feesten en het geld inzamelen voor de brandweer.

Trump: heel Amerika bidt

De Amerikaanse president Donald Trump is op bezoek in Japan en zegt daarvandaan contact gehad te hebben met gouverneur Gregg Abott en de situatie verder te blijven volgen. Hij liet op een gezamenlijke persconferentie met de Japanse premier Abe ook weten dat “heel Amerika bidt naar God voor de slachtoffers en hun families”.

Zogeheten mass shootings kosten jaarlijks veel levens in de VS. Begin vorige maand opende een man het vuur op festivalgangers vanuit zijn hotelkamer in Las Vegas. 59 mensen kwamen om het leven, en honderden raakten gewond. In september kwamen acht mensen om het leven bij een schietincident in een voorstad van de Texaanse stad Dallas.

Zoals zo vaak na dit soort massale schietpartijen klinkt ook nu gelijk weer de roep om de inperking van wapenbezit. De Democratische senator Richard Blumenthal laat op Twitter weten dat “gebeden niet genoeg zijn” en dat “het Congres moet optreden”.

Twitter avatar SenBlumenthal Richard Blumenthal Horror, heartbreak, shame. Prayers are important but insufficient. After another unspeakable tragedy, Congress must act - or be complicit.

Maar het onderwerp is volgens correspondent Guus Valk zo door politiek tribalisme besmet, dat er al jaren nauwelijks meer sprake is van een debat.

Lees hier zijn hele stuk: Politieke verlamming na weer een massale schietpartij

Terwijl Trump na de aanslag in New York van afgelopen week opriep tot forse maatregelen, blijven die nu uit. Het drama in Texas ziet hij niet als een probleem met de wapenwetgeving in de Verenigde Staten, maar als een “psychisch gezondheidsprobleem” van de schutter.

Sutherland Springs ligt zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van de stad San Antonio: