Van der Poel simpel naar winst EK veldrijden

Het is zijn dertiende overwinning in vijftien wedstrijden dit seizoen. Landgenoot Lars van der Haar werd tweede, voor uittredend kampioen Toon Aerts.

Mathieu van der Poel in actie. Hij veroverde met overmacht de Europese titel veldrijden.
Mathieu van der Poel in actie. Hij veroverde met overmacht de Europese titel veldrijden. Foto Dick Soepenberg/ANP

Er staat dit veldritseizoen geen enkele maat op Mathieu van der Poel. De 22-jarige Nederlander reed in het Tsjechische Tabor met gemak naar de Europese titel. Tweede werd landgenoot Lars van der Haar (26), voor uittredend kampioen Toon Aerts (24) uit België.

Al in de eerste ronde begon het machtsvertoon van Nederland. Van der Poel en Van der Haar reden vanaf de start weg, alleen Toon Aerts kon kort volgen.

Van der Poel had overduidelijk geen zin in ballast op z’n bagagedrager en versnelde binnen tien minuten ook al weer weg bij Van der Haar. Die bleef lang op tien tot vijftien seconden hangen. De concurrentie - zonder de Belgische wereldkampioen Wout van Aert die niet meedeed - keek gauw tegen een achterstand van een minuut aan.

Met een superieure techniek, waarbij hij galant op de fiets over de balkjes sprong, reed Van der Poel vervolgens onbedreigd naar zijn eerste winst op het EK veldrijden. Het is de dertiende overwinning van Van der Poel in de vijftien wedstrijden waar hij dit seizoen aan de start verscheen.

Lees over de onaantastbaarheid van Mathieu van der Poel dit seizoen: Hij is de alleenheerser van de cross, zelfs gehavend

Brand opnieuw tweede

Bij de vrouwen wist Lucinda Brand beslag te leggen op de tweede plaats. Dat was een herhaling van haar prestatie van vorig jaar. De Belgische Sanne Cant was sneller in de eindsprint.

De Nederlandse Maud Kaptheijns was favoriet voor de titel, met een wereldbekeroverwinning en vier in de Superprestige voorafgaand aan het EK. Ze maakte echter geen moment aanspraak op de overwinning en werd vijfde.