Puigdemont en ministers melden zich bij Belgische politie

De afgezette leider verblijft met vier ministers in België. Er is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Puigdemont had donderdag moeten voorkomen in een rechtszaak in Spanje over het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië.
Puigdemont had donderdag moeten voorkomen in een rechtszaak in Spanje over het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

De afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont heeft zich zondagochtend om 09.17 uur gemeld bij de Belgische politie. Dit deed hij samen met vier ministers. De rechter heeft 24 uur de tijd om te beslissen of het vijftal vast komt te zitten of niet.

Puigdemont vertrok vorige week met de vier bewindslieden naar België. Dat deed hij nadat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbond, omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de provincie had afgekondigd.

De afgezette leider had daarom donderdag moeten voorkomen in een rechtszaak in Spanje, maar hij kwam niet opdagen. Hij bood aan om vanuit België te getuigen via een videoverbinding, maar dit werd door de Spaanse rechter afgewezen. Negen andere kabinetsleden die wel verschenen, werden vastgezet.

Wegens het wegblijven tijdens de zitting, vaardigde een Spaanse rechter vrijdag een Europees arrestatiebevel uit. Puigdemont en zijn vier ministers worden onder meer gezocht voor rebellie, opruiing en verduistering.

Medewerking

Puigdemont zegt in België geen asiel te willen aanvragen, maar nam wel een Belgische advocaat in de arm. De Belgische vicepremier Jan Jambon liet zondag tegenover VTM Nieuws weten kritisch te zijn over het optreden van Spanje in de Catalaanse kwestie.

“Vreedzame mensen ineenkloppen en regeringsleden in de gevangenis steken. Ik stel mij daar vragen bij.”

De vicepremier vindt daarom dat de internationale gemeenschap “een oogje in het zeil moet houden” om te verzekeren dat Puigdemont en de andere aangeklaagde ministers “een correct proces” krijgen.

Lees ook: Puigdemont in België, neemt Brusselse advocaat in de arm

De afgezette regiopresident liet zaterdagmiddag via Twitter weten dat hij en zijn vier ministers bereid zijn tot volledige medewerking met de Belgische justitie. Dit deed hij in het Nederlands.

Twitter avatar KRLS Carles Puigdemont 🎗 We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie nav het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje