Twente laat PSV profiteren van misstap Ajax

De Eindhovenaren wonnen met 4-3 door een eigen goal van Twente. Ajax verloor met 1-2 van Utrecht. Feyenoord, PEC en Vitesse speelden gelijk.

Luuk de Jong maakt de 3-2 voor PSV.
Luuk de Jong maakt de 3-2 voor PSV. Foto ANP

PSV staat na de elfde speelronde steviger aan de leiding in de eredivisie. De Eindhovenaren wonnen in een spectaculair duel van FC Twente en omdat Ajax thuis een nederlaag leed tegen FC Utrecht bedraagt het verschil nu acht punten.

Tot vier keer toe kwam PSV op voorsprong, maar drie keer wist Twente die ook weer redelijk snel ongedaan te maken. Locadia schoot in de 14de minuut de 1-0 binnen, op aangeven van Bergwijn. Zeven minuut later maakte Thesker echter gelijk. Hij kopte binnen uit een corner.

In de 61ste minuut nam PSV de leiding opnieuw, toen Van Ginkel een makkelijk gegeven penalty benutte. Wederom kon PSV maar zeven minuten genieten van de voorsprong. Op de rand van de zestien haalde Lam laag en hard uit: 2-2.

Niet veel later bewees spits Luuk de Jong, die zijn basisplaats had verloren aan Bergwijn, het scoren nog niet helemaal verleerd te zijn. De Jong kopte binnen uit een corner, z’n eerste doelpunt sinds 11 maart van dit jaar. Een uithaal van Jensen van twintig meter in de 75ste minuut, na klungelig uitverdedigen, was keeper Zoet van PSV te machtig, waardoor het opnieuw gelijk werd.

Uiteindelijk was het Twente dat zelfs een vierde keer wist te scoren, maar helaas voor de ploeg van de debuterende trainer Gertjan Verbeek was het in het verkeerde doel. Thesker schoof een PSV-voorzet achter zijn doelman Brondeel.

Een punt tegen PSV was zeer welkom geweest voor FC Twente. De ploeg is slecht aan het seizoen begonnen. Daar werd hoofdtrainer René Hake het slachtoffer van. Twente staat veertiende met negen punten.

Ajax - FC Utrecht

Na vier wedstrijden achter elkaar gewonnen te hebben, heeft Ajax zondagmiddag drie punten laten liggen. In eigen stadion verloren de Amsterdammers met 1-2 tegen FC Utrecht.

Ajax begon belabberd aan het duel. Na zes minuten maakte Zakaria Labyad de 0-1. Uit een voorzet van Gyrano Kerk schoot Labyad eerst nog op de paal, maar de rebound bleek wel doeltreffend.

Voetballend bleef het daarna zeer matig, maar toch kwam Ajax langszij. Viergever frommelde in de 41ste minuut de bal het doel in nadat De Ligt hem klaar had gelegd.

In de tweede helft kregen beide ploegen kansen, maar het duurde tot de 83ste minuut tot er weer een goal viel. Opnieuw was het Zakaria Labyad. Hij controleerde de bal in het strafschopgebied, sleepte de bal mee en schoot de bal in de lange hoek.

Ondanks de nederlaag blijft Ajax tweede staan. Het doelsaldo van de Amsterdammers is beter dan dat van AZ en PEC Zwolle, die ook op 22 punten staan.

Vitesse - PEC

In de Gelredome verzuimde Vitesse het gat van drie punten met PEC Zwolle te dichten. In een saaie wedstrijd wisten beide ploegen niet te scoren. PEC komt door het gelijkspel op 22 punten, Vitesse op 19. Bij een overwinning had PEC tweede gestaan, omdat Ajax verloor.

Pas na een uur kreeg een ploeg een grote kans op scoren. Doelman Boer redde op een schot van Rashica van Vitesse en keerde daarna de rebound van spits Tim Matavz. Meer hadden de ploegen het publiek in Arnhem niet te bieden.

ADO - Feyenoord

Feyenoord heeft op het nippertje een punt weten te redden tegen ADO Den Haag. Op bezoek in het Cars Jeans Stadion maakten de Rotterdammers vier minuten voor tijd de 2-2. Feyenoord leed daarmee voor de zesde keer in zijn laatste zeven eredivisiewedstrijden puntverlies.

De landskampioen begon voortvarend aan het duel. Al na vier minuten kopte spits Nicolai Jörgensen de 0-1 binnen. Feyenoord was in de eerste helft de betere ploeg, maar toch kwam ADO vlak voor rust op gelijke hoogte. Abdenasser El Khayati gaf de bal voor op Aaron Meijers, die hem erin schoot.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam AFGELOPEN | Weer geen winst… #adofey https://t.co/CRUR7Jgi0Q

Tien minuten na de pauze kwam de thuisploeg op voorsprong. Wilfried Kanon kon raak koppen, nadat keeper Brad Jones van Feyenoord een fout had gemaakt. Feyenoord bleef daarna kansen missen, net als in de eerste helft overigens. In de 86ste minuut schoot aanvoerder Karim El Ahmadi alsnog de 2-2 binnen.

Van de laatste zeven wedstrijden in de eredivisie verloor Feyenoord er drie. De club speelde bovendien drie keer gelijk. Feyenoord staat nu zesde, met een achterstand van twaalf punten op lijstaanvoerder PSV.