Eind 2018 verkiezingen in Congo

Eigenlijk moesten er al in 2016 verkiezingen gehouden worden. Het aanblijven van president Kabila leidde verspreid door het land tot rellen.

Kabila (links op de foto) eerder dit jaar tijdens een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.
Kabila (links op de foto) eerder dit jaar tijdens een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Foto Phil Magakoe/AFP

In Congo worden eind 2018 de langverwachte verkiezingen gehouden. Dat heeft de electorale commissie van het Afrikaanse land zondag bekendgemaakt, schrijft Reuters. Het voorstel is nu dat Congolezen 23 december gaan stemmen. Het is nog niet duidelijk of de Congolese oppositie instemt met de voorgestelde datum.

Eerder sloot de huidige president Joseph Kabila een deal met oppositiepartijen dat er uiterlijk eind 2017 verkiezingen gehouden zouden worden, nadat hij tot veel woede van Congolezen langer aan de macht bleef dan grondwettelijk is toegestaan. Kabila’s tweede termijn liep in 2016 al af. De commissie zei in juli dat verkiezingen dit jaar toch niet mogelijk zijn.

Volgens de Congolese grondwet is Kabila niet verkiesbaar voor een derde termijn Sinds zijn herverkiezing in 2011 probeerde hij volgens tegenstanders de datum voor een volgende stembusgang daarom uit te stellen. Toen bleek dat er geen verkiezingen zouden zijn in 2016, braken in verschillende steden in Congo rellen uit. Daarbij kwamen tientallen demonstranten om het leven.

Onrust Kasai

Onlangs zei de electorale commissie van Congo nog dat verkiezingen niet mogelijk zouden zijn voor 2019 vanwege administratieve problemen en onrust in de regio Kasai. Daar kwamen dit jaar honderden mensen om het leven door etnisch geweld.

Lees ook: President Joseph Kabila wil gewoon president blijven

De grootste oppositiepartij van Congo is akkoord gegaan met een vertraging van de verkiezingen tot juni 2018. Wel moet Kabila in dat geval uiterlijk aan het einde van dit jaar aftreden zodat er een interim-regering aangesteld kan worden.

Kabila volgde in 2001 zijn vermoordde vader op als president. Vervolgens won hij in 2006 de eerste democratische verkiezingen in Congo.