Democraten: eerlijke voorverkiezing in 2020

Voormalig partijvoorzitter Donna Brazile beweerde deze week dat Hillary Clinton oneerlijk bevoordeeld werd bij de voorverkiezing in 2016.

Partijvoorzitter Tom Perez tijdens in toespraak in februari.
Partijvoorzitter Tom Perez tijdens in toespraak in februari. Foto Erik S. Lesser/EPA

Voorzitter Tom Perez van de Amerikaanse Democratische Partij heeft zaterdagavond beloofd dat de presidentiële voorverkiezingen in zijn partij voortaan eerlijk zullen verlopen. Perez schreef dat in een verklaring.

Perez reageert met zijn belofte op de ophef die afgelopen week ontstond, nadat zijn voorganger Donna Brazile in een opiniestuk beweerde dat de Democratische Partij bij de voorverkiezingen in 2016 een oneerlijk voordeel heeft gegeven aan Hillary Clinton.

Grote schulden

Volgens Brazile hadden de Democraten grote schulden. Het campagneteam van Clinton zou die grotendeels hebben afbetaald. In ruil daarvoor zou het kamp-Clinton invloed hebben gekregen op het verkiezingsproces. Zo kreeg Clinton vooraf debatvragen doorgespeeld. Ze versloeg haar rivaal Bernie Sanders uiteindelijk met zo’n 3,5 miljoen stemmen voorsprong.

Brazile kreeg vrijdag bijval van de Democratische senator Elizabeth Warren. Zij antwoordde met een volmondig “ja” toen CNN haar vroeg of de voorverkiezingen doorgestoken kaart waren. Ook emails van het partijbestuur die vorig jaar verschenen op Wikileaks suggereren dat Democratische topfunctionarissen op de hand waren van Clinton. Toenmalig partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz stapte naar aanleiding van de gelekte mails op.

Lees ook: Hillary Clinton: ‘Ik kon de klus niet klaren’

Een hele reeks leden van Clintons campagneteam nam zaterdag stelling tegen Brazile’s beweringen. Onder hen waren campagneleider John Podesta, campagnemanager Robby Mook en Clintons rechterhand Huma Abedin. “Donna is een belangrijke figuur geweest binnen onze partij, maar we herkennen het beeld dat ze van de campagne beschrijft niet.”

Meer transparantie

Partijvoorzitter Perez ziet in dat de discussie schadelijk is voor de Democratische Partij. “Alleen al het idee dat er sprake was van partijdigheid ondermijnt onze kansen om te winnen”, schreef hij zaterdag.

“Daarom zal de Democratische Partij er onder mijn leiderschap voor zorgen dat de voorverkiezingen in 2020 overduidelijk eerlijk en transparant zullen verlopen.”

Perez wil eerlijke voorverkiezingen onder meer garanderen door het debatschema vantevoren vast te leggen. “We laten het niet meer per onderhandeling bepalen nadat de kandidaten al aan hun campagne zijn begonnen.” Ook beloofde de partijvoorzitter meer transparantie op het gebied van fondsenwerving.