De landskampioen lijkt niet meer te kunnen winnen

ADO Den Haag-Feyenoord Tegen het onmachtige ADO Den Haag bleef Feyenoord steken op 2-2. De ploeg slaagt er niet in wedstrijden te killen.

ANP

Aanvoerder Karim El Ahmadi ligt languit op zijn rug op het kunstgras van het Cars Jeans Stadion, aan de rand van Den Haag. Aanvaller Steven Berghuis heeft de handen in de zij, ongeloof straalt uit zijn ogen. Spits Nicolai Jørgensen zit secondenlang gehurkt bij de doelmond, met een versteende blik in het niets. Zie hier de instorting van titelverdediger Feyenoord, na de 2-2 bij het onmachtige ADO Den Haag.

Feyenoord lijkt niet meer te kunnen winnen, zo kan je voorzichtig vaststellen op eenderde van de competitie. Het spel is af en toe best aardig, maar de cijfermatige afrekening onder aan de streep is diep in het rood. Zesde plek op de ranglijst met vijftien verliespunten en liefst twaalf punten achterstand op koploper PSV. En maar één punt meer dan kleine stadsbroeder Excelsior.

Slechts drie van de laatste dertien wedstrijden wist Feyenoord te winnen, alle competities meegerekend. „Het is realistisch om nu niet aan het kampioenschap te denken”, zei El Ahmadi bij RTV Rijnmond. De tweede sportieve crisis in tweeëneenhalf seizoen onder Giovanni van Bronckhorst is een feit. De vorige vond plaats rond de winter van 2016, de reeks van zeven nederlagen.

Maar er is een wezenlijk verschil met die eerdere periode. Feyenoord was destijds volledig stuurloos, het was voetbal zonder regie, zonder ideeën. Nu wordt er – naar de maatstaven van de eredivisie – in fases best redelijk gespeeld. Maar het is te weinig. Feyenoord gromt wel, maar bijt niet door.

Feyenoord is momenteel als een tractor met zwaarbeladen wagen die een blubberige dijk probeert op te komen, maar op driekwart vast komt te zitten. Hoe diep het gas ook wordt ingedrukt, ze weten het laatste stukje net niet te overbruggen, dat beetje paardenkracht dat ze vorig seizoen wel hadden om moeizame wedstrijden binnen te slepen.

Het is een soort mentale barrière waar ze niet doorheen lijken te breken. Zie de vele kansen vorige week in de tweede helft tegen Roda JC (1-1) en zie de overheersing in de eerste helft zondag tegen ADO. En zie de twee enorme mogelijkheden van Berghuis in blessuretijd. Het is het allemaal net niet.

Lees ook het profiel over Tom Beugelsdijk: de vriendelijke reus van ADO

Ze zijn in gevecht met zichzelf. Doelman Brad Jones en zijn gepruts bij de 2-1, niet voor het eerst dit jaar. En Berghuis, dit seizoen trefzeker met zeven goals, maar nu mist hij in totaal vier kansen. „Dit seizoen gaan ze er vrij makkelijk in, helemaal als ze voor mijn linker komen. Dan is het de hoek uitzoeken en zitten ze er gewoon in”, zegt hij. „Vandaag niet. Ik zat ook niet lekker in de wedstrijd, misschien maak ik ze daarom niet.”

Hij zegt drie keer: dat is ook voetbal. Feyenoord zit – en dat is ook voetbal – weer traditioneel in de achtervolging. Wat nu, wordt aan Berghuis gevraagd. „We proberen die ballen erin te schieten.”

Soms moet je het ook niet ingewikkelder maken dan het is.