Carles Puigdemont weer op vrije voeten

Een Belgische rechter heeft besloten de afgezette Catalaanse leider Puigdemont en vier van zijn ministers onder voorwaarden vrij te laten.

Foto: Olivier Hoslet/EPA

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont is onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft een rechter in Brussel beslist. Ook vier van zijn ministers zijn weer op vrije voeten. Ze moeten voorlopig wel in België blijven. Ze krijgen volgende week vrijdag te horen of ze worden uitgeleverd aan Spanje.

De vijf meldden zich zondagochtend vrijwillig bij de politie in Brussel nadat justitie in België vrijdag een Europese arrestatiebevel had ontvangen. Eerder die dag was dat door een Spaanse rechter uitgevaardigd tegen Puigdemont en zijn ministers. Ze worden beschuldigd van rebellie, opruiing en verduistering. Nadat ze zich hadden gemeld bij de politie werden ze in voorlopige hechtenis genomen en zijn ze uren verhoord door een onderzoeksrechter.

Vast verblijfsadres

Nu ze onder voorwaarden zijn vrijgelaten, heeft de Belgische rechtbank vijftien dagen de tijd om te beslissen of Puigdemont en zijn ministers worden uitgeleverd aan Spanje. Ze moeten in de tussentijd een vast verblijfsadres in België hebben en beschikbaar zijn voor de rechtbank en politie.

Maandagmiddag zei een woordvoerder van het Brusselse parket volgens persbureau ANP dat de beslissing over de uitlevering volgt op vrijdag 17 november. Dan komt de raadkamer in Brussel bijeen. Zij gaat het hebben over het Europese arrestatiebevel. Mocht de raadkamer besluiten tot uitlevering, dan heeft het vijftal nog verschillende mogelijkheden om in beroep te gaan.

Lees ook: Puigdemont: van banketbakkerszoon tot zelfverklaard president

Puigdemont vertrok vorige week met de vier bewindslieden naar België nadat de Spaanse premier Rajoy de Catalaanse regioregering had ontbonden. Hij deed dat omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de provincie had afgekondigd.

Diplomatieke rel

Intussen veroorzaakte de Belgische vicepremier Jambon (N-VA) een diplomatieke rel met Spanje. Tegenover VTM Nieuws liet hij weten kritisch te zijn over het optreden van Spanje in de Catalaanse kwestie. “Vreedzame mensen ineenkloppen en regeringsleden in de gevangenis steken. Ik stel mij daar vragen bij.” Jambon vindt daarom dat de internationale gemeenschap “een oogje in het zeil moet houden” om te verzekeren dat Puigdemont en de andere aangeklaagde ministers “een correct proces” krijgen.

Lees ook: Catalanen verdelen schizofreen België

De partij van de Spaanse premier Rajoy haalde maandagochtend uit naar de “xenofobe” N-VA en vicepremier Jambon. “Zijn uitspraken zijn onverantwoordelijk en gevaarlijk voor de noodzakelijke samenwerking tussen de EU-lidstaten.”

Zo wordt de Catalaanse kwestie steeds meer ook een Belgisch-Spaans conflict. Premier Michel heeft nog niet gereageerd.