Bahrein roept burgers op Libanon te verlaten

De bekendmaking van de Golfstaat volgt op het nieuws dat de sunnitische premier Saad Hariri zal aftreden uit angst voor een aanslag.

Saad Hariri liet zaterdag weten dat hij af zal treden omdat hij bang is voor een aanslag.
Saad Hariri liet zaterdag weten dat hij af zal treden omdat hij bang is voor een aanslag. Foto AP

Bahrein heeft al zijn burgers die op het moment in Libanon zitten, verzocht het land zo snel mogelijk te verlaten. Ook raadt het Bahreinse ministerie van Buitenlandse Zaken af om naar het land af te reizen. De oproep komt een dag nadat de Libanese premier Saad Hariri bekendmaakte dat hij ontslag neemt omdat hij bang is voor een aanslag op zijn leven.

Het Bahreinse ministerie schrijft in een verklaring dat burgers “direct en met de grootst mogelijke zorg” Libanon moeten verlaten. De Golfstaat maakt zich zorgen over “de huidige omstandigheden en ontwikkelingen” in Libanon, zonder het afreden van Hariri verder te noemen.

Het besluit lijkt echter wel een directe reactie op de beslissing van Hariri. Bij de bekendmaking van zijn aftreden zaterdag in de Saoedische hoofdstad Riad had Hariri ook scherpe kritiek op Iran en de shi’itische militie en regeringspartij Hezbollah. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor “tweespalt en verwoesting” in de regio.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei zondagavond dat Riad Hariri gedwongen zou hebben om af te treden, schrijft AFP. Hariri wordt gesteund door Saoedi-Arabië. In een toespraak op televisie concludeerde Nasrallah:

“Het is duidelijk dat zijn aftreden een Saoedische beslissing was, opgedragen aan premier Hariri. Het was niet zijn voornemen, niet zijn wil en niet zijn beslissing.”

Bahrein beschouwt Hezbollah als een terroristische organisatie. Samen met Iran zou de groepering rebellen steunen die het sunnitische regime van het koninkrijk omver willen werpen. Ook is Bahrein lid van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) onder leiding van Saoedi-Arabië. In 2016 verbood de CGG burgers naar Libanon af te reizen, naar aanleiding van een diplomatieke crisis tussen Riad en Teheran.

In de tussentijd heeft het Libanese leger gezegd geen aanwijzingen te zien voor een complot tegen Hariri. De Libanese president Michel Aoun zal het ontslag van de premier niet accepteren totdat Hariri terug is in Libanon, schrijft Reuters op basis van bronnen dichtbij de president. De premier is op het moment in Saoedi-Arabië.

Stabiliteit Libanon in gevaar

Het ontslag van de Libanese premier kwam voor velen als een verrassing. Experts en waarnemers zijn bang dat zijn vertrek de stabiliteit van Libanon in gevaar brengt. Eind vorig jaar kwam een einde aan een jarenlange politieke crisis in de republiek, toen het Libanon eindelijk lukte om Aoun aan te stellen als president.

Lees over de angst van Hariri dat er een aanslag tegen hem wordt voorbereid: Ontslag premier Hariri zet Libanese détente op de helling

Aoun is een belangrijke christelijke leider in het land, maar ook een bondgenoot van Hezbollah. Met de sunnitische Hariri als premier was daarmee een politieke balans gevonden.

Hariri zei in zijn toespraak ook dat het politieke klimaat vandaag in Libanon hem deed denken aan de situatie voorafgaand aan de moord op zijn vader. Oud-premier Rafik Hariri kwam in 2005 bij een bomaanslag om het leven.