‘Amerikaanse minister Ross handelt met kring rond Poetin’

Dat onthult het internationale journalistieke consortium ICIJ, in een vervolg op de Panama Papers. Ook de namen van koningin Elizabeth en Justin Trudeau komen voor in de ‘Paradise Papers’.

Wilbur Ross op archiefbeeld.
Wilbur Ross op archiefbeeld. Foto Brendan McDermid/Reuters

De Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross (79) heeft belangen in een bedrijf dat banden heeft met vertrouwelingen rond Vladimir Poetin. Dat melden verschillende media, verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waaronder in Nederland Trouw en Het Financieele Dagblad. Een bedrijf op de Kaaimaneilanden waarvan Ross aandeelhouder is, exporteert olie voor het Russische bedrijf Sibur.

Het is een van de onthullingen in een nieuwe serie over belastingparadijzen, na eerder de Panama Papers. Ook de namen van koningin Elizabeth en Justin Trudeau komen voor in de zogenoemde Paradise Papers.

De aandeelhouders van Sibur zijn onder anderen de Russische miljardair Gennadi Timtsjenko en een schoonzoon van Vladimir Poetin. Timtsjenko is na de inval van Rusland op de Krim op een Amerikaanse sanctielijst geplaatst. Het ministerie van Ross is deels verantwoordelijk voor het uitvoeren van de sancties.

Bij zijn aantreden verkocht Ross zijn belangen in meerdere bedrijven, maar zijn aandelen in Navigator Holdings behield hij. Volgens Ross is er niks aan de hand. Een woordvoerder van Ross zegt tegen The New York Times: “Er waren geen sancties tegen Sibur op het moment dat het contract werd getekend en er zijn nog steeds geen sancties.”

Koningin Elizabeth

Andere onthullingen gaan onder meer over de Britse koningin Elizabeth. Tien miljoen pond (11,25 miljoen euro) van het privégeld van de koningin werd geïnvesteerd in fondsen op de Kaaimaneilanden en Bermuda. Dat gebeurde uit naam van het hertogdom Lancaster, het landgoed van de koningin. Van de inkomsten van het hertogdom wordt de koningin van inkomen voorzien.

Het hertogdom investeerde ook geld in een omstreden bedrijf dat huishoudapparatuur op afbetaling verkocht tegen hele hoge rente. Volgens het hertogdom wist de koningin niet persoonlijk van de investeringen, schrijft de BBC. De BBC benadrukt dat de investeringen niet illegaal zijn en dat er geen aanwijzingen zijn dat de koningin geen belasting betaalt.

Paradise Papers

Ook de naam van een fondsenwerver van Justin Trudeau wordt genoemd. Stephen Bronfman zou miljoenen Canadese dollars hebben weggesluisd via belastingparadijzen. Trudeau ageerde zelf hard tegen belastingontwijking via belastingparadijzen na de onthullingen van de Panama Papers.

Verder blijkt dat Glencore, een van de grootste grondstofbedrijven ter wereld, de omstreden Israëlische diamant- en metaalhandelaar Dan Gertler liet onderhandelen om nieuwe mijnbouwcontracten met de Congolese overheid te sluiten. Het bedrijf leende Gertler tientallen miljoenen waarna Gertler een lucratief contract sloot met de Congolese overheid.

De onthullingen maken onderdeel uit van een onderzoek van het internationale journalistieke consortium ICIJ, waarin Trouw samenwerkt met onder meer het FD, de BBC, en de Süddeutsche Zeitung. Eerder onthulde het ICIJ ook al de Panama Papers.

Ditmaal kreeg de Süddeutsche Zeitung 13,4 miljoen documenten in handen, vooral afkomstig van offshore-advocatenkantoor Appleby en het in 2016 daarvan afgestoten trustkantoor Estera. De komende tijd publiceren media die bij het ICIJ zijn aangesloten meer namen en onthullingen uit de documenten.