Vanuit Spanje is er nu het arrestatiebevel Puigdemont

Een Spaanse rechter heeft vrijdag een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd voor de afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont, die momenteel in Brussel verblijft. Dat liet het Spaanse Hooggerechtshof weten. Ook ging er een arrestatiebevel uit voor vier van Puigdemonts oud-medewerkers, die eveneens in België zijn. Europol werd gewaarschuwd, mochten de vijf verdachten proberen België te ontvluchten.

Puigdemont vertrok naar België vertrokken toen de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbond, omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de provincie had afgekondigd. Hij zegt geen asiel te willen aanvragen, maar nam wel een Belgische advocaat in de arm.

Het arrestatiebevel betekent niet tdat Puigdemont gelijk wordt opgepakt. Op het bevel volgt een aanhoudingsmandaat, dat nadat het vertaald is, wordt overgebracht aan het federaal parket in België. Daarna wordt bepaald of hij wordt opgepakt. Het Belgisch parket liet vrijdag weten het aanhoudingsbevel „te gaan bestuderen”.

Puigdemont had donderdag moeten voorkomen in een rechtszaak in Spanje over het uitroepen van de onafhankelijkheid. Hij wordt samen met meerdere kabinetsleden verdacht van rebellie, opruiing en verduistering van belastinggeld. Voorlopig lijkt de Catalaan niet te willen opgeven. Hij gaf aan mee te zullen werken met de Belgische autoriteiten. Hij beschuldigde Spaanse rechters ervan „gepolitiseerd” te zijn. (Reuters)

Puigdemont in België pagina 8