Tweede Wereldoorlog

Jas gefusilleerde verzetsman in museum getoond

De door kogels doorzeefde jas die verzetsman Eleazar Blei Weissmann (37) droeg toen hij begin 1945 op de Coolsingel werd gefusilleerd door de Duitse bezetter, is vanaf vandaag te zien in Museum Rotterdam.

De lange, leren jas is onderdeel van de tentoonstelling Coolsingel, een ode aan het kloppend hart van Rotterdam. „Een verre nicht van Weissmann kwam de jas onlangs tegen in een kast en schonk hem aan ons omdat ze vindt dat hij hier thuishoort”, zegt Johan van der Hoeven. De conservator Tweede Wereldoorlog van Museum Rotterdam 40-45 NU vond dat het kledingstuk niet mocht ontbreken in de tentoonstelling. „Het verhaal mag niet vergeten worden. Weissmann was een van tien verzetslieden die op 20 februari 1945 door een executiepeloton terecht werden gesteld tegenover het postkantoor. Dit uit wraak voor de dodelijke aanslag op de Nederlandse NSB’er en Waffen SS’er Hermann Heinrich Pennings (1908), een dag eerder.

Pennings was onderweg naar zijn werk bij de Sicherheitspolizei toen hij bij het postkantoor aan de Coolsingel door twee fietsers werd ingehaald en in zijn hoofd geschoten.

De jas van Weissmann is bijzonder, zegt Van der Hoeven. „De drie kogelgaten zijn gerepareerd en een familielid heeft er vanwege de schaarste nog jaren in rondgelopen.”

Het museum toont ook het bordje met uitleg dat de Duitsers naast de tien lichamen plaatsten. Ze moesten als waarschuwing een dag lang op straat blijven liggen.