Tijdschrift

Ongehoord

„Zwarte. Moslim. Vrouwen.” staat er in vette letters boven de fotoserie en het korte essay van Wasi Daniju in Khidr Collective. „We bestaan.” Het Britse tijdschrift is opgericht door en voor jonge moslims. „En voor iedereen die zich genegeerd voelt in deze samenleving.” De naam ‘Khidr’ verwijst naar een wijze man die een belangrijke rol speelt in de overleveringen van Mozes, maar in de Koran nergens wordt genoemd, schrijven de makers. Door zijn onsterfelijkheid zou hij nog steeds onder ons zijn. Het tijdschrift is opgemaakt als een opinieblaadje uit de jaren zeventig, met brede kolommen, vette letters en slechts één steunkleur. Het gevoel genegeerd te worden of ongehoord te zijn, speelt in elk verhaal een rol. Soms woedend, zoals in een pamflet dat ageert tegen het paternalistische Britse anti-terrorismeprogramma Prevent. Soms met humor: „I am auditioning for the role of terrorist one / Yes I can do that in an Arabic accent”.

Khidr Collective

Nummer 1, 11,50 euro

khidrcollective.bigcartel.com

@KhidrCollective