75 doden door aanslag in Deir ez-Zor

Een autobom kwam tot ontploffing nabij een vluchtelingenkamp in de Syrische stad. De daad is opgeëist door IS.

Syrische regeringstroepen rijden door de straten van Deir ez-Zor nadat de stad is bevrijd. De verwoestingen op de foto zijn niet door de in dit artikel beschreven aanslag aangericht.
Syrische regeringstroepen rijden door de straten van Deir ez-Zor nadat de stad is bevrijd. De verwoestingen op de foto zijn niet door de in dit artikel beschreven aanslag aangericht. Foto AFP

Bij een aanslag op een Syrisch vluchtelingenkamp in stad Deir ez-Zor zijn zaterdag 75 doden gevallen. Een autobom ging af nabij een kamp aan de rivier de Eufraat, zo meldt persbureau Reuters op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Alle doden waren volgens het Observatorium burgers.

De ontploffing vond plaats in een gebied dat onder controle staat van de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Aanvankelijk was nog onduidelijk hoeveel doden er precies waren gevallen. In eerste berichtgeving ging het over “tientallen”. Zondagmorgen kwam het Observatorium alsnog met een exact aantal naar buiten.

Kijk ook: Wie vechten er eigenlijk allemaal nog in Syrië?

De aanval komt op een moment dat het gebied in Syrië dat IS in handen heeft opnieuw kleiner is geworden. Afgelopen donderdag verdreef het Syrische leger namelijk de jihadisten uit de stad Deir ez-Zor. Die plaats is belangrijk, want de stad vormde een belangrijke inkomstenbron voor de terreurgroepering door de daar aanwezige olie.

Onlangs werd IS ook al uit Raqqa verdreven. De laatste grotere Syrische stad die IS nu nog in handen heeft is Abu Kamal.