Robert Mueller

‘Zijn onpartijdigheid is hopeloos besmet’

Drie Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden in het Amerikaanse Congres willen het onderzoek naar de Rusland-connecties van de entourage van president Trump torpederen.

De drie dienden vrijdag een wetsvoorstel in dat beoogt speciaal aanklager Robert Mueller, de in mei aangestelde leider van het onderzoek, uit zijn functie te zetten. Volgens de drie is Mueller niet onpartijdig omdat hij in 2010, toen hij directeur van de FBI was, naliet aanklachten in te dienen in een omkoopzaak rond het Canadese bedrijf Uranium One, dat volgens Republikeinen door de Democraten uit de wind werd gehouden na donaties aan de liefdadigheidsstichting van de Clintons.

„Zijn onpartijdigheid is hopeloos besmet geraakt” aldus een van de indieners van het voorstel, Matt Gaetz. „Hij moet onmiddellijk aftreden.” Hij voegde eraan toe dat hij Mueller ook niet kan vertrouwen omdat hij een „nauwe vriendschappelijke band” zou hebben met de James Comey. Comey was FBI-directeur, totdat president Trump hem begin mei op staande voet ontsloeg, omdat Comey fouten zou hebben gemaakt in zijn onderzoek naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton.

Deze week diende aanklager Mueller de eerste aanklachten in tegen leden van Trumps entourage. Het wetsvoorstel is niet kansrijk, maar het laat zien hoezeer de Republikeinen het onderzoek van Mueller vrezen.

Trump zelf zei in een interview te betreuren dat de scheiding der machten verhindert dat hij ingrijpt.