Verscherpt toezicht Robert M. na brief aan ouders

In een brief verstuurd aan de advocaat van de slachtoffers zegt M. spijt te hebben van zijn daden.

Kinderdagverblijf het Hofnarretje in Amsterdam waar Robert M. van 2007 tot 2009 bij verschillende vestigingen werkte.
Kinderdagverblijf het Hofnarretje in Amsterdam waar Robert M. van 2007 tot 2009 bij verschillende vestigingen werkte. Foto Valerie Kuypers/ANP

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) verscherpt het toezicht op zedendelinquent Robert M. Dit doet hij naar aanleiding van de brief die M. stuurde naar vrijwel alle ouders van de 67 kinderen die hij misbruikte. In de brief biedt M. zijn excuses aan. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

M. liet ruim een jaar geleden een brief bezorgen bij de ouders van een groot aantal van de slachtoffers. Dit deed hij via hun advocaat, Richard Korver. In de brief schrijft M. spijt te hebben van zijn daden. Ook biedt hij de ouders een gesprek aan. Korver stuurde de brief als scan per e-mail door naar een aantal van zijn cliënten. Ook stuurde hij de brief door naar ouders van slachtoffers die niet als cliënt bij hem waren aangesloten.

De Volkskrant schrijft dat het de eerste keer is dat M. vanuit de gevangenis contact had met sommige ouders. Enkelen van hen klaagden na ontvangst van de e-mail bij justitie.

M. slaagde er eerder in een soortgelijke brief te versturen naar de redacties van de dagbladen Trouw en de Volkskrant. Ook brachten redacteuren van de laatstgenoemde krant een bezoek aan M. in de penitentiaire inrichting in Vught. Voor het contact dat M. met de media heeft, gelden strenge regels.

Lees ook: Robert M. is veroordeeld, maar wat nu? Vijf vragen en antwoorden

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker schrijft zaterdag in een brief aan de Kamer dat M. erin is geslaagd deze regels te omzeilen en het controlerend personeel ‘op het verkeerde been te zetten’. M. meldde de redacteuren van de Volkskrant aan als relatiebezoek. Zijn brief aan de krant vermomde hij als advocatenpost door de envelop te adresseren aan ‘Advocatenkantoor V&K’.

Korver spreekt in een reactie tegen de NOS van een “uiterst incapabele” handelswijze rond het bezoek van de Volkskrant-journalisten. De advocaat stelt dat hij Justitie getipt heeft over de pogingen van M. om de regels rond contact met de buitenwereld te omzeilen. “Dat Robert M. post kon versturen naar allerlei mensen door het woordje ‘advocaat’ erbij te zetten en dat niemand dat heeft gecontroleerd, dat is voor mij redelijk onverklaarbaar.”

Dekker: controle moest scherper

Minister Dekker stelt dat de controle van de communicatiepogingen van M. ‘scherper uitgevoerd’ had moeten worden. Dekker schrijft het te ‘betreuren’ dat ouders van de slachtoffers ‘opnieuw publiekelijk worden geconfronteerd met het leed dat hen is aangedaan’. Bovenop de al geldende maatregelen zal het bezoek van M. voortaan vooraf worden gescreend.

Lees ook: Alles was uniek in het proces tegen Robert M.

De Tweede Kamer heeft inmiddels aangekondigd met Dekker in gesprek te willen over de acties van M. Het debat is aangevraagd door CDA-politica Madeleine van Toorenburg. Zij is momenteel waarnemend voorzitter van de Kamercommissie Justitie en Veiligheid.

Tegenover persbureau ANP noemt zij het “zeer kwalijk” dat M. op deze manier contact heeft kunnen zoeken met de media.”Deze man heeft zoveel slachtoffers gemaakt en zou de kans niet mogen hebben hun levens weer overhoop te halen. De wet- en regelgeving voor gevangenissen bood de mogelijkheid betere controle uit te voeren. Waarom is dat niet gedaan?”

In mei 2013 werd M. in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar en elf maanden cel en tbs voor het ernstig en soms langdurig misbruik van 67 jonge kinderen. M. maakte zich schuldig aan zedendelicten terwijl hij in crèches en als oppas werkte. Zijn partner, Richard van O., werd veroordeeld tot zes jaar cel voor medeplichtigheid en het bezit van kinderporno. In 2013 kwam O. voorwaardelijk vrij.