Premier Libanon treedt af uit vrees voor aanslag

De vader van Saad Hariri, Rafik Hariri, kwam in 2005 om bij een aanslag op zijn leven.

Foto Dalati Nohra/EPA

De premier van Libanon, Saad Hariri, treedt af omdat hij vreest voor zijn veiligheid. In een televisietoespraak zei hij signalen door te hebben gekregen dat er een complot wordt gesmeed om hem te doden. Dat meldt persbureau AFP zaterdag.

Hariri zegt in levensgevaar te zijn doordat hij het politieke beleid van Iran en de militante beweging Hezbollah heeft bekritiseerd. In de toespraak beschuldigde Hariri Iran ervan angst te zaaien en chaos te veroorzaken in de regio. Volgens de Libanese president Michel Aoun heeft Hariri contact met hem gezocht vanuit het buitenland. Persbureau AP bericht dat Hariri zijn boodschap in Saoedi-Arabië heeft opgenomen, waar hij op dat moment op handelsmissie was.

In 2005 werd de vader van Saad Hariri, voormalig premier Rafik Hariri, geliquideerd. Het Hariri-Tribunaal in Leidschendam, dat de daders moest berechten, werd destijds in het leven geroepen via een resolutie van de VN Veiligheidsraad. Het tribunaal droeg vijf verdachten voor onder wie vier functionarissen van Hezbollah. Het proces wordt op 8 november hervat.

Lees meer over de moord op Rafik Hariri in 2005