Oostenrijkse politicus weg na beschuldiging handtastelijkheid

Veteraan Peter Pilz zou een medewerkster van de Europese Volkspartij onzedelijk betast hebben.

Peter Pilz op archiefbeeld.
Peter Pilz op archiefbeeld. Foto Ronald Zak/AP

De Oostenrijkse parlementariër Peter Pilz geeft zijn zetel in het nationale parlement op vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie. Weekblad Falter berichtte zaterdag over een incident op een conferentie vier jaar geleden. Pilz zou daarbij een medewerker van de Europese Volkspartij hebben betast.

Falter schrijft dat de 63-jarige politicus in “redelijk dronken toestand” aan de vrouw zou hebben gezeten en haar op meerdere plekken ongewenst aanraakte. Pilz zei zich het incident niet te herinneren, maar de beschuldiging wel serieus te nemen. “Geen herinnering is geen excuus”.

Lees ook: Europarlementariërs eisen aanpak seksuele intimidatie binnen parlement

De linkse politicus zou aankomende donderdag beëdigd worden in het Oostenrijkse parlement, maar legt zijn zetel nu neer. Pilz is een veteraan in de Oostenrijkse politiek met dertig jaar parlementaire ervaring op zijn cv. Hij was tot deze zomer lid van De Groenen (Die Grünen), maar deed bij de afgelopen parlementsverkiezingen mee met zijn eigen Lijst Peter Pilz. Met die partij wist hij de kiesdrempel te halen en zelfs De Groenen uit het parlement te houden.

Weinstein

Pilz is niet de eerste politicus die opstapt in de nasleep van de zaak rondom de Hollywood-producent Harvey Weinstein. Verschillende vrouwen en mannen traden de afgelopen tijd, naar aanleiding van een publicatie van The New York Times over seksuele intimidatie door Weinstein, naar buiten over ongewenste intimiteiten. Zo stapte de Britse minister van Defensie Michael Fallon donderdag op na beschuldigingen van handtastelijkheden.