Netflix breekt met Kevin Spacey wegens beschuldigingen

Het bedrijf zal niet verder betrokken zijn bij de productie van de hitserie House of Cards met Spacey, die is beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding.

Acteur Kevin Spacey arriveert op 23 februari 2016 voor de premiere van het vierde seizoen van House of Cards in Washington.
Acteur Kevin Spacey arriveert op 23 februari 2016 voor de premiere van het vierde seizoen van House of Cards in Washington. Foto Nicholas Kamm/AFP

Netflix heeft zijn banden verbroken met acteur Kevin Spacey, hoofdrolspeler van de serie House of Cards. Wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie en aanranding is Spacey niet langer betrokken bij de hitserie, liet Netflix vrijdagnacht weten.

„Netflix zal niet betrokken zijn bij verdere productie van House of Cards met Kevin Spacey”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Netflix overlegt met de productiemaatschappij MRC of de serie zonder Spacey kan worden voortgezet, meldt persbureau AP. Eerder deze week werd de productie van de serie stilgelegd naar aanleiding van een beschuldiging dat Spacey ontucht zou hebben gepleegd met een minderjarige in 1986.

Acteur Anthony Rapp kwam vorig weekend bij Buzzfeed met een beschuldiging dat Spacey hem in 1986 probeerde aan te randen op een feestje. Rapp, destijds 14 jaar oud, wist te ontkomen en bleef ongedeerd. De 58-jarige Spacey, een twintiger ten tijde van het voorval, bood via Twitter zijn excuses aan, maar zei zich het niet te kunnen herinneren.

Lees ook: #MeToo wijst op verschuivende seksuele moraal

Sindsdien hebben meerdere mannen melding gemaakt van seksuele intimidatie door Spacey, zowel op de set van House of Cards als tijdens zijn periode als artistiek directeur van het theater Old Vic in Londen van 2003 tot 2014. De Britse politie onderzoekt een klacht van aanranding in 2008.

De populaire serie House of Cards, over de fictieve, gewetenloze president Frank Underwood, gespeeld door Spacey, is in productie voor het zesde seizoen. Onlangs werd bekend gemaakt dat dat het laatste seizoen zou worden. Volgens het vakblad Variety overweegt Netflix een spinoff om de hitserie te redden.

Giftige sfeer

Volgens CNN hebben acht medewerkers van House of Cards gemeld dat Spacey een „giftige sfeer” veroorzaakte op de set. Een oud-medewerker heeft de hoofdrolspeler beschuldigd van aanranding.

Netflix heeft ook laten weten dat het de film ‘Gore’, met Spacey in de rol van de auteur Gore Vidal, niet zal uitbrengen. Spacey was ook producent van die film.

Spacey, die niet is gearresteerd of in staat van beschuldiging is gesteld van een misdrijf, heeft laten weten dat hij in behandeling is gegaan naar aanleiding van de beschuldigingen. Het is onduidelijk om wat voor behandeling het gaat.