Neergestorte Russische legerhelikopter geborgen

In het wrak werd één lichaam aangetroffen. Toen de helikopter crashte, bevonden zich acht mensen aan boord.

Het wrak van de Russische legerhelikopter die eind oktober neerstortte, wordt door een Noorse schip opgetakeld.
Het wrak van de Russische legerhelikopter die eind oktober neerstortte, wordt door een Noorse schip opgetakeld. Foto Noorse Politie

De Russische legerhelikopter die vorige week neerstortte bij het Noorse eiland Svalbard, is zaterdag geborgen door een Noors calamiteitenteam. Dat schrijft persbureau AP.

Toen de helikopter neerstortte, bevonden zich aan boord vijf Russische bemanningsleden en drie passagiers. De passagiers waren werknemers van het Russische Antarctic Research Institute. De identiteit van het gevonden lichaam is nog onbekend. Naar de lichamen van de nog vermiste passagiers en bemanningsleden wordt door de Noorse hulpdiensten nog gezocht.

De plek waar de helikopter ongeveer is neergekomen.

Het wrak bevond zich op een diepte van 210 meter. Bij de berging werd de voicerecorder uit de cockpit gevonden. De Noorse kustwacht stuurt de recorder en de GPS-apparatuur naar Moskou waar deze zullen worden onderzocht. De flightdatarecorder, één van de twee zwarte dozen waarmee vluchtgegevens worden opgeslagen, is nog niet terecht. Wat er precies met de helikopter is gebeurd, is onduidelijk.