Minder zwerfvuil in West dankzij gedragspsychologen

Volle of kapotte afvalcontainers veroorzaken zwerfvuil, maar het zijn uiteindelijk toch de mensen zelf die hun troep op straat neergooien. Volgens die gedachtegang hanteert stadsdeel West een nieuwe strategie om het straatafval te verminderen: de komende maanden leren twee gedragspsychologen in vier wijken geïnteresseerde buurtbewoners hoe zij op een laagdrempelige manier hun buren kunnen aanspreken op hun aanbiedgedrag van afval. En zo, zou je denken, vangt het stadsdeel twee vliegen in één klap: het straatafval wordt minder én buurtbewoners fungeren als handhaving.

Dat is volgens Fenna Ulichki, dagelijks bestuurder van het stadsdeel, niet helemaal de gedachte erachter. Het is vooral een samenwerking met bewoners. „De overheid heeft een verantwoordelijkheid maar kan het niet alleen.”

Al een aantal jaar adopteren duizend bewoners uit West een ondergrondse afvalcontainer. Zij hebben van hun ‘adoptiecontainer’ een sleutel en als er afval naast staat, checken ze of de container echt vol zit. De psychologen zijn een aanvulling op deze aanpak. Ulichki: „Een typische eerste reactie is: waarom zou je dit willen doen? Maar mensen zijn graag betrokken bij hun buurt.” Ja, echt: de sessie voor de Westerparkbuurt zit al vol.