‘Miljoenenschade straalbedrijven door asbestschandaal’

Koninklijke OnderhoudNL stelt dat de schade door het terugroepen van straalgrit met asbestdeeltjes kan oplopen tot 200 miljoen euro.

Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De onderhoudssector heeft voor miljoenen euro’s aan schade opgelopen als gevolg van een asbestschandaal bij straalgritleverancier Eurogrit. Dat bedrijf riep vorige maand al zijn straalgrit terug omdat er witte asbest in zit. Volgens branchevereniging Koninklijke OnderhoudNL is er voor de ongeveer 140 afnemers een schade van tussen de 160 en 200 miljoen euro ontstaan.

“Het is een megabedrag, dit kunnen we vergelijken met andere sectoren waar vogelgriep of het eierenschandaal in hetzelfde rijtje staan”, zegt directeur Okke Spruijt van de branchevereniging tegen EenVandaag. De kosten zitten er onder meer in dat de straalbedrijven de in totaal zo’n 2.200 medewerkers naar huis hebben moeten sturen. Ondertussen moeten lonen wel worden doorbetaald.

Gebruik straalgrit

Straalgrit wordt gebruikt om grote stalen of betonnen objecten vrij van roest of vuil te krijgen. Het grit wordt onder hoge druk tegen de constructies geblazen. Onder meer Tata Steel IJmuiden en Shell Pernis maken gebruik van Eurogrit. Het product is volgens de onderneming zelf verkocht via bouwcenters, verhuurbedrijven en de eigen fabriek in Dordrecht.

Asbestdeeltjes zijn schadelijk voor de volksgezondheid en kunnen kanker veroorzaken wanneer ze worden ingeademd. Hoe deze giftige stof in de Eurogrit-korrels terecht is gekomen, is nog onduidelijk. Ook is onbekend hoeveel mensen met het vervuilde materiaal in aanraking zijn gekomen.

Het bedrijf zei eerder dat “de aangetroffen hoeveelheden dusdanig klein zijn dat het product zelf volgens experts geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt”. Wel kan bij langdurige onbeschermde blootstelling verhoogde gezondheidsrisico’s niet worden uitgesloten.