Luther-eik

Achter op de deur van de Andreaskerk hangen nog steeds Luthers 95 stellingen tegen Rome. Niettemin kon Rotterdams katholieke bisschop Hans van den Hende het Lutherse godshuis aan de Heer Vrankestraat na de viering van 500 jaar Hervorming ongeschonden verlaten.

De kerkvorst had dan ook een positieve boodschap. Het is tijd voor een nieuwe Reformatie: Rome en Luther weer samen. Niet te snel natuurlijk, maar wel als einddoel. Eerst was er nog dialoog nodig, héél veel dialoog. De bisschop meanderde veilig tussen de encyclieken: van Ecclesiam Suam van Paulus VI tot Unum Sint van Johannes Paulus II. Boekenkasten vol dialoog. En toen hadden de gretige toehoorders het Oecumenisch Directorium uit 1993 nog tegoed!

Documenten, documenten, maar wat vond hij nu zelf van Luther, wilde een ongeduldige bezoeker weten. „Katholieken kunnen van Luther leren de Bijbel centraal te stellen”, dacht de bisschop. „Omgekeerd kunnen protestanten van katholieken misschien iets opsteken over eenheid.”

Zou het bij 500 jaar Reformatie niet een mooie geste zijn om de banvloek over Luther te herroepen? Had paus Franciscus de bisschop daarover al iets ingefluisterd? „Nee”, sprak mgr. Van den Hende. Maar Johannes Paulus II had in 2000 al uitgebreid excuses gemaakt voor de fouten van de Kerk. Bovendien was Luther in verschillende katholieke geschriften als getuige van Christus opgevoerd. „Dus, we zijn die vraag over de banvloek al ver voorbij”, vond de bisschop.

En toen was er koffie. Met appeltaart natuurlijk, want daar zijn Lutheranen dol op. Het programmaboekje verklaarde: „Luther zei: als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een appelboompje.” Vandaar dus. Martin van Wijngaarden, predikant van de Andreaskerk, kwam met een verrassing. „Als mijn kerk aan heiligverklaringen zou doen, zou ik Luther niet in mijn top-drie hebben. Hij heeft de eerste stap op het pad van de Reformatie gezet, maar navolgers als Melanchton waren belangrijker.”

De bisschop had ondertussen een bijzonder cadeau van de Lutheranen ontvangen: een eikel. Afkomstig van de Luther-eik nabij het Duitse Wittenberg. Er zat een mooie pot omheen, waarin de eikel kon ontkiemen. Vol dankbaarheid en verwondering keerde de kerkvorst huiswaarts naar zijn bisschoppelijk paleis.