Belangrijkste dopinglab Frankrijk voor half jaar gesloten

In het lab raakten dopingstalen vervuild, waardoor er geen goede controle meer mogelijk was.

Foto Nicolas Bouvy / EPA

Het Franse nationale dopingagentschap AFLD mag zijn belangrijkste dopinglaboratorium het komende half jaar niet meer gebruiken. Het wereldwijde dopingagentschap WADA schorst het lab in Châtenay-Malabry omdat er dopingstalen vervuild zouden zijn geraakt tijdens onderzoek, zo meldt persbureau AFP.

Eind augustus meldde de Franse dopingautoriteit zelf de besmetting van dopingstalen in Châtenay-Malabry, nabij Parijs. Er zou vermenging hebben plaatsgevonden met dopingstalen van bodybuilders die veel anabole steroïden gebruikten. Hierop besloot het wereldwijde dopingagentschap WADA om de activiteiten voorlopig stil te leggen.

Onderzoekers van WADA gaan naar het lab in Frankrijk om een onderzoek uit te voeren, waarvan de uitslag in december bekend wordt. Dopingstalen die nog onderzocht moeten worden, zijn overgebracht naar een ander laboratorium.

Controles Tour niet in gevaar

De schorsing is per 31 oktober al ingegaan, nadat op een maand eerder al werd besloten tot een voorlopige sluiting. De dopingcontroles bij de Tour de France komen door de schorsing niet in gevaar - de wielerronde start op 7 juli 2018.

De Fransen kunnen de beslissing nog aanvechten bij sporttribunaal CAS. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat het lab al eerder open mag, mits de Fransen voldoende maatregelen hebben getroffen om nieuwe besmetting te voorkomen. Dit zou op zijn vroegst in januari gebeuren.