Felipe Massa neemt definitief afscheid van F1

Vorig seizoen liet de Braziliaan ook al weten te stoppen, maar stapte toen weer in toen zijn team hem nodig had.

Felipe Massa in zijn Williams FW40 tijdens de Grand Prix van Mexico.
Felipe Massa in zijn Williams FW40 tijdens de Grand Prix van Mexico. Foto Mark Thompson / Getty Images / AFP

De Braziliaanse Formule 1-coureur Felipe Massa beëindigt aan het einde van dit seizoen zijn carrière. Zijn laatste race wordt de Grand Prix van Brazilië, waar hij voor eigen publiek afscheid zal nemen.

Het is niet voor het eerst dat Massa zijn afscheid aankondigt. Vorig seizoen liet de inmiddels 36-jarige Braziliaan ook al weten dat het wat hem betreft mooi was geweest. Een emotionele slotronde in Brazilië volgde, waar hij in tranen afscheid nam van het publiek in zijn thuisland. Maar toen zijn team Williams in de problemen kwam door het plotselinge vertrek van Valtteri Bottas naar Mercedes, stapte Massa toch nog een seizoen in.

Zwaar ongeluk in 2009

Felipe Massa staat bekend als een van de meest geliefde coureurs in het veld. Hij ontsnapte tijdens de grote prijs van Hongarije in 2009 aan de dood toen hij een losgesprongen onderdeel van een voorligger tegen zijn helm kreeg en bewusteloos raakte, en daarop de bandenmuur inreed.

Massa won 11 grands prix, en behaalde 41 maal het podium. In 2008 zat hij dichtbij de wereldtitel, maar greep hij op één punt naast het kampioenschap doordat concurrent Lewis Hamilton in de laatste ronde van de laatste wedstrijd nog een plek opschoof. In totaal reed Massa 268 races.

De afscheidstoespraak van Felipe Massa op Twitter: