Ernstige nalatigheid bij brand vuurwerkfabriek Indonesië

De brand kostte afgelopen maand aan 49 mensen het leven. Er waren drie keer zoveel werknemers aanwezig als toegestaan.

Het terrein van de uitgebrande vuurwerkfabriek.
Het terrein van de uitgebrande vuurwerkfabriek. Foto Tatan Syuflana/AP

Een grote brand in een vuurwerkfabriek in de Indonesische stad Jakarta waarbij eind vorige maand 49 mensen omkwamen, kon ontstaan doordat de eigenaar tal van veiligheidsmaatregelen aan zijn laars lapte. Dat meldt persbureau Reuters op basis van gesprekken met de autoriteiten die de brand onderzoeken.

Zo was er slechts één nooduitgang en was er één in plaats van de gemelde vier brandblussers aanwezig. Ook waren er toen het vuur ontstond drie keer zoveel mensen als toegestaan aanwezig in de fabriekshal.

Lees ook: Bijna 50 doden bij brand vuurwerkfabriek Indonesië

Op het moment dat de brand uitbrak, lag er maar liefst vierduizend kilo aan brandbaar materiaal opgeslagen in het gebouw. Het vuur kon razendsnel om zich heen grijpen en binnen enkele minuten vele dodelijke slachtoffers maken. Ook raakten tientallen Indonesiërs gewond.

“Totale paniek”

“Er ontstond totale paniek en het vuur woedde binnen korte tijd oncontroleerbaar”, zegt een van de onderzoekers tegen het persbureau. “De medewerkers hadden geen enkel idee hoe ze in geval van nood moesten reageren omdat ze geen enkele training hadden gehad. Ook hadden ze geen idee hoe ze een brandblusser moesten hanteren.”

De politie heeft de eigenaar van de fabriek en de zakelijk directeur op verdenking van nalatigheid met dood tot gevolg. Zij kunnen ten minste vijf jaar cel krijgen als ze schuldig worden bevonden.