Recensie

Recensie Uit eten

De beste wijnboeken

roept onderscheidingen in het leven voor wijnboeken.

November staat in het teken van de nieuwe kookboeken. CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, houdt voor de liefhebber een hele week de pannen op het vuur. Van 11 tot en met 19 november is er de Kookboeken7daagse. Er wordt een Gouden Kookboek uitgereikt. En om ons verder te enthousiasmeren voor het zelf verrichten van keukenhandelingen schijnt er ook nog een titel ‘Kookboek van het Jaar’ vergeven te worden.

Een en ander in ogenschouw nemend komt de verse oogst wijnboeken er maar bekaaid af. Zodoende heb ik, in oktober wijnmaand, zelf maar de juryvoorzitters–hamer ter hand genomen. Aanbod te over. Zo is daar The Climats and Lieux-dits of the Great Vineyards of Burgundy. Ik twijfel echter of ik deze mee laat doen. In Nederland is het niet verkrijgbaar en mijn eigen exemplaar is door wijnvriend Friso speciaal meegenomen uit Beaune. Voorts zijn twee oude helden van mij in de pen geklommen. Van de een is dat niet verrassend. Hubrecht Duijker bundelde 75 dagboekfragmenten in Gejaagd door de wijn (14,95 euro, Aerial Media). Een mooie aanleiding om hem de oeuvre-award toe te kennen: het is al weer zijn 118de titel.

Prijs voor de beste debutant gaat naar Louis Kat. De grote man achter Wijnkoperij Okhuysen, een van de meest gereputeerde wijnimporteurs van het land, tekende zijn memoires op in Monsieur Louis (19,95 euro, www.okhuysen.nl).

De trend–award gaat naar twee Belgische auteurs: biersommelier Luc de Raedemaekers en wijnjournalist Alain Bloeykens. Zij schreven Bier of Wijn (24,99 euro, Manteau). Het boek speelt in op de snelgroeiende populariteit van speciaalbieren en de mogelijkheid om deze – net als wijn – als maaltijdbegeleider in te zetten. Nooit meer kiezen! luidt de subtitel. Puntje van kritiek: de genoemde wijnen zijn alleen in België te koop. Maar omdat ook druiven en regio’s worden vermeld, is er voldoende houvast voor de Nederlandse liefhebber.

Dan speld ik de medaille voor bewezen onmisbaarheid op Hugh Johnsons Wijngids 2018. Voor het 41ste jaar op rij heeft Johnson de meest actuele informatie over wijnen en producenten (in deze editie 6.000) bijeengebracht. Wijnboek van het Jaar.