College van B en W

D66 wil naar Den Haag vertrokken wethouder Ollongren toch niet vervangen

De raadsfractie van D66 ziet toch af van het voornemen om D66-wethouder Kajsa Ollongren (economie, cultuur) voor de laatste paar maanden van dit college te vervangen. Omdat Ollongren vorige week naar Den Haag vertrok, nam zij afscheid van haar Amsterdamse functies als wethouder en eerste loco-burgemeester.

De D66-fractie wilde de wethoudersvacature die hierdoor ontstond voor de laatste maanden opvullen. Toch besloot de partij deze week dat niet te doen en D66-wethouders Udo Kock (economie en stadsdeel centrum) en Kukenheim (kunst en cultuur) de taken van Ollongren te laten overnemen.

Het voornemen voor een opvolger riep te veel weerstand op, volgens D66. En als grootste collegepartij wil D66 „een dergelijke benoeming de raad niet door de strot duwen. Daar is niemand bij gebaat, in de eerste plaats de nieuwe wethouder niet.”

Fractieleider Reinier van Dantzig: „Wij vonden dat een opvolger belangrijk was voor de stad, maar collega’s wogen onze argumenten anders.” Zo vonden SP en GroenLinks het bijvoorbeeld onzin dat er een opvolger werd aangesteld voor zo korte duur. Het aanstellen van een nieuwe wethouder zou daarnaast veel geld kosten omdat de wethouder wel recht zou hebben op drie jaar wachtgeld. GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink zegt het besluit dan ook „bijzonder verstandig” te vinden, omdat oppositie én coalitie tegen een opvolger waren. Volgens Van Dantzig is het besluit om van een opvolger af te zien „unaniem besloten” en is iedereen binnen D66 er content mee.

Het college van burgemeester en wethouders zal de termijn nu afmaken in een bezetting van drie D66-leden, twee SP’ers en twee VVD’ers. D66 behoudt wel de vier stemmen zoals ze in de formatie in 2014 kreeg. VVD’er Eric van der Burg blijft voorlopig de taken van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan waarnemen.