Opinie

Beter mens

Vreemde zin in de krant: ‘Feyenoord mist zijn spiritueel leider.’ Spiritueel leider? Die lopen toch met bosjes rond, van de dalai lama tot Jomanda. En daar nog een schep personal coaches bovenop die ook Chinees spreken over de wallen onder de ogen. Zelfs de voorzitters van de clubs zijn halvelings getranscendeerd en spreken zijden woorden. Van mannen als Jorien van den Herik is geen schim meer te bekennen, het zijn nu zendelingen à la Jan van Halst die het hoge licht pakken. Over binnenkant voet hoor je ze niet, zij hebben het over motivatie, focus, psychologie… Alsof ze van iedereen een beter mens willen maken, niet alleen een betere voetballer.

Zou een spiritueel leider de zes geblesseerde verdedigers van Feyenoord fit kunnen toveren? Begin daar eens mee voor je buitenaardse magie gaat inhuren. Bij spiritueel leiderschap denkt iedereen in Rotterdam aan Dirk Kuijt. De crisis van de landskampioen zou veel te maken kunnen hebben met het afscheid van de Katwijker. De sleper en breker die bergen kon verzetten en ook nog een beroep kon doen op de Heer. De verdiensten van Dirk in de landstitel waren groot, maar een heilige was hij niet. Overigens heeft geen enkele club aan één speler genoeg om hoofdprijzen te pakken. Barcelona met Messi niet, Real Madrid met Ronaldo niet. Geen van beide godenzonen geldt als spiritueel leider. Cristiano heeft het veel te druk met zichzelf en Lionel is onnavolgbaar.

Feyenoord heeft met Gio van Bronckhorst meer dan genoeg spiritualiteit in huis, maar vorm en geluk kun je niet afdwingen. Juist Gio is het type coach dat zijn plaats kent in het heelal. Zijn gedachten gaan verder, hoger en dieper dan de Zestien en hij mag dan minder Bijbelvast zijn dan Dirk Kuijt, aan vergeestelijking van spel en spelers geen gebrek. De coach van Feyenoord is genoeg gewapend om met Karim El Ahmadi en Nicolai Jørgensen onder de huid te kruipen. De mantra ‘rechttoe, rechtaan’ is al lang begraven in de Kuip. Misschien is er zelfs te veel dialectiek binnen de selectie.

Kennelijk hebben landskampioenen het soms moeilijk om de weelde van de titel te dragen. Dat Real met 3-1 verliest van de Spurs in de Champions League is niet normaal, Chelsea staat negen punten achter op koploper ManCity, Juventus en Monaco hebben ook achterstand. Feyenoord en Anderlecht hebben nog geen punt gescoord, de Brusselaars niet eens een doelpunt. In plaats van om een spiritueel leider te smeken zou ik wat geld aan de kant leggen voor een paar geslaagde transfers. Niemand zou het vandaag beter doen bij Feyenoord dan Gio.

Voor Cocu bij PSV en Keizer bij Ajax was het leven de afgelopen maanden ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook daar worstelden spelers met een vormcrisis en stress. En zij hadden naast de competitie niet de beladenheid van Europa mee te torsen. Gelukkig hebben onze grote clubs meer geduld met hun coaches. De roep om ontslag werd in het geval van Keizer en Cocu niet gehonoreerd. Ook Van Bronckhorst moet niet meteen vrezen voor een vrije val. Het is van een troostrijke volwassenheid.

Nederland en België zouden Europa uit hun hoofd zetten. Onderlinge duels kunnen ook leuk zijn en zelfs bevredigend voor de sensatielust.

Hugo Camps is journalist, columnist en schrijver.