Brieven

Beeldvorming

Het rode autootje zorgt voor diepte

Dat er op oude ansichtkaarten vaak een rode auto wordt afgebeeld, is geen toeval. (Wat stond er vroeger altijd op een ansichtkaart? 19/10). In de kleurencompositieleer wordt de kleur rood beschouwd als een voorgrondkleur. In combinatie met blauw als achtergrondkleur versterkt dit de dieptewerking in het platte vlak. Heel geschikt dus om te gebruiken voor ansichtkaarten.

Utrecht

Ruben L. Oppenheimer

Buma zonder snot s.v.p.

Waarom tekent cartoonist Ruben L. Oppenheimer CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma in NRC altijd met een slijmsnot? Neem bijvoorbeeld de cartoon van 30 oktober. Het maakt de cartoon niet grappiger. Is het bedoeld om te krenken?

Voor de goede orde, ik ben geen CDA-stemmer, maar ik vind toch dat dit in strijd is met de goede smaak. Je mag als cartoonist best de draak steken met iemand maar om nou iemand systematisch met zoiets af te beelden is gewoon een beetje flauw.

Ik moest denken aan cartoonist Opland, die tekende Wiegel altijd als een jongetje met een snottebel. Dat vond en vind ik te billijken want dat hoorde bij zijn relatieve politieke jeugdigheid. Het slijmsnot van Buma kan alleen maar bedoeld zijn om hem afzichtelijk te maken.

Een cartoonist van niveau heeft toch zeker betere wapens om zijn doel te bereiken.