AZ boekt zege op Willem II (3-2)

Op dezelfde avond verloor FC Groningen van Heracles Almelo, waardoor de positie van trainer Faber onhoudbaar lijkt.

Vreugde bij Wout Weghorst na de 3-1 voor AZ.
Vreugde bij Wout Weghorst na de 3-1 voor AZ. Foto ANP

Voetbalclub AZ is zaterdag naar een voorlopige derde plek in de eredivisie gestegen dankzij een overwinning op Willem II. De ploeg van coach John van den Brom versloeg de Tilburgers met 3-2. Ook Excelsior en Heracles Almelo wonnen.

Willem II kwam in de 24ste minuut nog wel op voorsprong, dankzij een een doelpunt van huurling Ben Rienstra. Die situatie werd echter nog voor rust rechtgezet doordat Alireza Jahanbakhsh een strafschop verzilverde.

In de tweede helft liep het sterkere AZ over Willem II heen. Eerst was er de 2-1 van Guus Til, na goed voorbereidend werk van spits Wout Weghorst. De aanvaller zette met een slim hakje zijn ploeggenoot vrij voor het doel. Vervolgens schoot Weghorst zelf de 3-1 binnen met een stiftje over doelman Mattijs Branderhorst.

Wedstrijd dreigt nog spannend te worden

Even later maakte Ismail Azzaoui nog de 3-2, maar de gelijkmaker bleef uit. Wel werd Wout Weghorst nog van het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart.

AZ staat door de overwinning elfde met 22 punten uit tien wedstrijden. Momenteel worden nog Excelsior - Roda JC en Heracles Almelo tegen FC Groningen gespeeld, later gevolgd door VVV Venlo - NAC Breda.

FC Groningen verliest weer

In Groningen kwam zaterdagavond ondertussen de positie van trainer Ernest Faber nog verder onder druk te staan. De plaatselijke FC verloor voor de vierde keer op rij, ditmaal met 2-1 van Heracles Almelo.

Reuven Niemeijer bracht de ploeg uit Overijssel na 14 minuten op 1-0. Lars Veldwijk deed vlak voor rust uit een penalty nog iets terug voor FC Groningen. Uit opnieuw een strafschop maakte Jeff Hardeveld namens Heracles echter de 2-1. Het betekent dat de noorderlingen slechts vijf punten haalden uit de laatste acht competitiewedstrijden.

Excelsior wint weer

Excelsior blijft ondertussen prima presteren. Zaterdagavond boekte de Rotterdamse ploeg een 1-0 zege op mededegradatiekandidaat Roda JC. De Limburgers kwamen al vroeg in de wedstrijd met tien man te staan na een rode kaart voor Mikhail Rosheuvel.

Excelsior kwam na 42 minuten op voorsprong door een goal van aanvaller Luigi Bruins. Diezelfde speler miste in de tweede helft nog dé kans op de 2-0 door niet te scoren uit een strafschop.

Excelsior klimt door de zege naar de zevende plaats, terwijl Roda JC ook na dit weekend de nummer laatst in de eredivisie zal zijn.

VVV en NAC komen niet tot scoren

De laatste wedstrijd van deze zaterdagavond in de eredivisie leverde een gelijkspel op in de wedstrijd tussen VVV Venlo en NAC Breda. Beide clubs kwamen niet tot scoren en daardoor bleef het 0-0.