AIVD waarschuwt voor nepbrief over sleepwet

Bits of Freedom stuurde 20.000 Nederlanders zaterdag een nepbrief namens de nietbestaande “Rijksveiligheidsdienst’.

Foto Rob Engelaar/ANP

Inlichtingendienst AIVD heeft gewaarschuwd voor een nepbrief die zaterdag op circa twintigduizend Nederlandse adressen is bezorgd. De brief gaat over de nieuwe sleepwet en is afkomstig van de niet bestaande ‘Rijksveiligheidsdienst’. Het blijkt om een ludieke actie te gaan van privacy-organisatie Bits of Freedom.

In de brief wordt de bewoners gevraagd een afspraak te maken voor de installatie van een apparaat dat hun woning aftapbaar zou maken. “In samenwerking met uw gemeente en uw provider zullen wij een relay plaatsen tussen je thuisnetwerk en het glasvezelnetwerk van uw woning”, staat er onder meer in te lezen.

De brief doet qua opmaak echter bedrieglijk echt aan en vormt voor de AIVD reden om te waarschuwen dat het niet om overheidscommunicatie gaat. De inlichtingendienst wil eventuele onduidelijkheid zo snel mogelijk uitbannen: “De ‘Rijksveiligheidsdienst’ is een verzinsel.”

Met de brief wil Bits of Freedom wijzen op de “pijnpunten” uit de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV). Nederlanders mogen zich in maart volgend jaar in een referendum uitlaten over de nieuwe wet die inmiddels door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen.

“Een tegenstem is niet alleen een protest tegen de groeiende surveillancemaatschappij, maar ook een opdracht aan het kabinet om de onschuldige burger beter te beschermen en dus de wet te verbeteren”, zo laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP.