31 gedetineerden Sint-Maarten naar Nederland

Het gaat om 59 gevangen in totaal van wie een deel naar Nederland en een deel naar Curaçao wordt overgeplaatst.

Op Sint Maarten wordt begonnen met het ruimen van puin na de orkanen Irma en Maria.
Op Sint Maarten wordt begonnen met het ruimen van puin na de orkanen Irma en Maria. Foto Vincent Jannink/ANP

Gevangenen uit de penitentiaire inrichting Point Blanche op Sint-Maarten worden tijdelijk overbracht Nederland en Curaçao. De gevangenis raakte door de orkanen Irma en Maria in september zwaar beschadigd. Daardoor kan de veiligheid van de gedetineerden niet langer gegarandeerd worden. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid zaterdag.

In totaal worden 31 gedetineerden overgebracht naar gevangenissen in Nederland en nog eens 28 gevangenen worden herplaatst naar het Sentro di Detenshon di Kòrsou op Curaçao. Waar de gevangenen in Nederland terecht zullen komen, is nog niet bekend. De herplaatsing is voor zes maanden en wordt betaald door Nederland als onderdeel van het noodhulppakket aan het Caribische eiland.

Lees ook: ‘Wederopbouw Sint-Maarten? Dat duurt twee jaar’

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest rondom de voorwaarden van de noodhulp vanuit Nederland. Het kabinet stelde honderden miljoenen euro’s voor de wederopbouw van het eiland beschikbaar maar de regering van Sint-Maarten ging niet akkoord met de voorwaarden waarop de noodhulp werd verstrekt.

In ruil voor de noodhulp wilde de Nederlandse regering dat er een ‘Integriteitskamer’ werd opgericht die de corruptie op het eiland tegengaat. De premier, William Marlin, wilde niet dat de Nederlandse overheid bestuurstaken van het autonome eiland over zou nemen. De Democratic Party, ook in de coalitie, accepteerde de noodhulp wel. Daardoor kwam de regering van het eiland op wankelen te staan. Marlin ging uiteindelijk akkoord met de voorwaarden, maar zijn regering verloor daarbij wel de meerderheid in het parlement.

Bekijk de fotoserie die een week na de orkanen werd gemaakt

Sint-Maarten werd in september zwaar getroffen door de orkanen Irma en Maria. De totale schade wordt geschat op 2,5 miljard euro.